Jsou dny, které si žádají spousty sacharidů a takové dny si žádají také skořicové rolky! Recept je poměrně jednoduchý žádá si mletý kardamon, (který seženete například v Delmartu, stejně jako graulovaný cukr na posyp) jež dodá recept lehkou kořenitost a švédskou exotiku. Rolky jsou nejlepší ještě trochu teplé s dobrým máslem a hlavně kávou.
Skořicové špaldové rolky s kardamonem
- 250ml mléka
- 25g čerstvého droždí
- 45g třtinového cukru
- 450g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 2 lžičky mletého kardamonu
- 1 žloutek
- 70g rozpuštěného másla
- náplň: 70g másla, 1,5 mleté lžíce skořice, 0,5 lžičky mletého kardamonu, 50g třtinového cukru
- vejce
Mléko si lehce zahřejeme (nesmí být horké), rozmícháme v něm nadrobené droždí a cukr a necháme vzejít kvásek. Ve velké míse si smícháme mouku, sůl a kardamon. Když začne ožívat kvásek, vlijeme ho do mouky a přidáme také žloutek a vše promícháme vařečkou. Rozpustíme si máslo a vmícháme ho do těsta (nesmí být horké!). Rukama zpracujeme měkké nelepivé těsto a necháme ho kynout v míse zakryté utěrkou zhruba hodinu a půl. Poté ho rozválíme na 1,5 cm vysoký obdélník, který potřeme náplní. Náplň vytvoříme snadno z prošleháním másla se skořicí, kardamonem a třtinovým cukrem. Těsto svineme ze dvou stran do středu (nebo i z jedné do pravidelné rolky) a potě napříč nakrájíme kolečka. Plech si vyložíme pečícím papírem a s malým odstupem si na něj šneky rozložíme. Poté si rozšleháme vejce a povrch rolek jím potřeme. Necháme ještě patnáct minut kynout. Poté vložíme plech do trouby a pečeme na 150 dozlatova, zhruba 45 minut. Rolky jsou nejlepší ještě vlažné.