Asi nejsem žádný velký příznivec polenty, sama jsem ji koupila pouze jednou a to už před lety. Doufala jsem, že z ní budou skvělé snadné polentové hranolky, ale nějak to nedopadlo takovou bombastickou chutí, jak jsem si vysnila… Loni jsem dostala načatý sáček polenty od Kubovy sestřenice, která s ní měla podobnou zkušenost a tak jsem pátrala po receptu, kde by se schovala. Olalala, je tu recept na snadný sypaný tvarohový koláč, do kterého polenta skvěle padne.
Zdravý sypaný tvarohový koláč s borůvkami
- 100g mletých vlašských ořechů
- 80g špaldové mouky
- 80g kukuřičné polenty
- kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1kg tvarohu
- 4 vejce
- 300m mléka
- lžička vanilkové pasty
- tekutá stévie nebo med(dle chuti)
- 2 hrsti kanadských borůvek
- 30g másla
- maliny nebo jiné lesní plody k ozdobení
Na sypkou směs si smícháme mleté vlašské ořechy, špaldovou mouku, polentu, kypřící prášek a třtinový cukr. Větší polovinu sypké směsi rovnoměrně rozprostřeme na poloviční plech vyložený pečícím papírem. Ve druhé míse smícháme suroviny na náplň, tvarohy prošleháme s vejci, mlékem, vanilkovou pastou a tekutou stévií. Tvarohovou náplň opatrně rozlijeme na základ ze sypké směsi a do náplně vtlačíme omyté borůvky. Povrch posypeme zbylou odloženou sypkou směsí a nastrouhaným máslem. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu. Před podáváním koláč vychladíme v lednici.