Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý sypaný tvarohový koláč s borůvkami

  Asi nejsem žádný velký příznivec polenty, sama jsem ji koupila pouze jednou a to už před lety. Doufala jsem, že z ní budou skvělé snadné polentové hranolky, ale nějak to nedopadlo takovou bombastickou chutí, jak jsem si vysnila… Loni jsem dostala načatý sáček polenty od Kubovy sestřenice, která s ní měla podobnou zkušenost a tak jsem pátrala po receptu, kde by se schovala. Olalala, je tu recept na snadný sypaný tvarohový koláč, do kterého polenta skvěle padne.

Zdravý sypaný tvarohový koláč s borůvkami

  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 80g špaldové mouky
  • 80g kukuřičné polenty
  • kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1kg tvarohu
  • 4 vejce
  • 300m mléka
  • lžička vanilkové pasty
  • tekutá stévie nebo med(dle chuti)
  • 2 hrsti kanadských borůvek
  • 30g másla
  • maliny nebo jiné lesní plody k ozdobení

Na sypkou směs si smícháme mleté vlašské ořechy, špaldovou mouku, polentu, kypřící prášek a třtinový cukr. Větší polovinu sypké směsi rovnoměrně rozprostřeme na poloviční plech vyložený pečícím papírem. Ve druhé míse smícháme suroviny na náplň, tvarohy prošleháme s vejci, mlékem, vanilkovou pastou a tekutou stévií. Tvarohovou náplň opatrně rozlijeme na základ ze sypké směsi a do náplně vtlačíme omyté borůvky. Povrch posypeme zbylou odloženou sypkou směsí a nastrouhaným máslem. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu. Před podáváním koláč vychladíme v lednici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *