Musaku jsem si oblíbila během dovolené v Řecku, masová směs s rajčaty, oregánem, vínem a skořicí, je neuvěřitelně dobrá se zeleninou, která se v této šťávě upeče. Recept není vůbec složitý, jen je nutné připravit si masovou směs a zeleninu na vrstvení a bešamel na povrch. Použila jsem v tomto receptu kokosové mléko místo klasického, což potěší bezlaktózáře a tapiokový škrob místo mouky, což potěší bezlepkáře. Na chuti není obměna surovin vůbec znát. Pokud máte rádi u musaky silnou vrstvu bešamelu, nebojte se ingredience zdvojnásobit.
Řecká musaka s bezlaktózovým bezlepkovým bešamelem
- 2 střední střední/větší lilky
- olivový olej
- 6 velkých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- cibule
- 1/2 kg hovězího mletého masa
- 200ml červeného vína
- svitek skořice
- 400g pasírovaných rajčat
- 2 celá rajčata
- 3 lžíce sušeného oregána
- sůl
- 25g másla
- 25g tapiokového škrobu(nebo kukuřičný)
- 300ml kokosového mléka
- muškátový oříšek
- lžička soli
- 2 vejce
- 100g strouhaného parmazánu
Nejprve si připravíme zeleninu, lilky omyjeme a podélně nakrájíme na 1cm široké plátky. Plátky lilků rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, z obou stran pokapeme olivovým olejem a 10 minut zapečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů. Když se nám zapékají lilky, tak si oškrabeme brambory a nakrájíme je na 1cm široké plátky. Poté si připravíme také masovou směs, cibuli nakrájíme najemno a opečeme do zlatova na dvou lžících olivového oleje. Poté přidáme maso a také ho opečeme. Maso podlijeme vínem a 5 minut necháme vyvařit alkohol. K masu přidáme svitek skořice. Poté přidáme k masové směsi pasírovaná rajčata a čerstvá rajčata nakrájená na kostky. Přidáme také sušené oregáno a sůl dle chuti. Poté masovou směs necháme 10 minut dusit. Nakonec ze směsi odstraníme skořici.
Ve druhé fázi receptu si připravíme velkou zapékací misku, na první vrstvu vyskládáme polovinu lilků, snažíme se, abychom vytvořili dno musaky bez mezer. Poté rozložíme na lilky první polovinu masové směsi a rovnoměrně ji rozetřeme. Jako další vrstvu vyskládáme polovinu brambor, na ně druhou polovinu lilků, poté druhou polovinu masové směsi a nakonec brambory. Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů a vrhneme se na přípravu bešamelu. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo a opečeme s ním krátce tapiokový škrob, poté přilijeme kokosové mléko, rozmícháme, přidáme také muškátový oříšek a sůl. Vše svaříme do zhoustnutí na hladký krém. Když je základ bešamelu hotový, přimícháme do něj obě vejce a sýr. Vzniklý bešamel rozetřeme na musaku a dáme jídlo péct do trouby na zhruba hodinu a čtvrt, finálně by měl být bešamel zlatavý a brambory měkké (lze ověřit špejlí). Pokud byste měli opravdu tvrdé lojovité brambory, je nutné musaku péct o zhruba čtvrt hodiny déle.