Přichází konec léta a s ním také konec sezóny lesních borůvek, tenhle recept v sobě snoubí kyselé borůvky s chutí jemně kakaového tvarohu. Díky použití oříšků a tvarohu skvěle zasytí k snídani a pokud se vyhýbáte častému slazení cukrem, skvěle se tu upotřebí stévie v tekuté formě nebo med. Pokud máte v mrazáku letní zásoby malin nebo jiného drobného ovoce, poslouží stejně dobře jako borůvky.
Čokoládové tvarohové řezy s borůvkami
- 130g mletých mandlí
- 20g kakaa
- 120g špaldové mouky
- lžíce cukru
- 100g másla
- 1kg nízkotučného tvarohu
- 200g zakysané smetany
- 3 vejce
- extra čokoládový pudinkový prášek
- 50g čokoládového proteinu
- tekutá stévie dle chuti (med)
- 300g lesních borůvek + na ozdobu
V míse smícháme mleté mandle, kakao, špaldovou mouku a lžíci cukru. Poté přilijeme ke směsi rozpuštěné máslo. Poloviční hluboký pekáček vysypeme hotovou směsí a pečlivě ji ve stejné vrstvě přitlačíme ke dnu plechu. Pekáček necháme chladit v lednici a připravíme si tvarohovou směs. Ve velké míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, pudinkový prášek a čokoládový protein. Směs dosladíme pomocí stévie (cca 30ml) nebo několika lžic medu. Tvarohovou směs vlijeme na předchlazený korpus a povrch posypeme borůvkami. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu, povrch by měl zpevnit až do středu plechu. Koláč necháme vychladit několik hodin v lednici a teprve poté ho nakrájíme na porce, povrch můžeme ozdobit čerstvými nebo zmraženými borůvkami.