V poslední době mě začaly bavit také raw dorty, z ořechů jdou totiž vytvořit vážně výborné jemné krémy. Tenhle dortík vypadá docela malinký, ale skrývá v sobě zhruba 8 vydatných porcí. Pistácie jsem v krému podpořila solí, výborně je zvýrazní. Ještě nakonec dvě doporučení, zaprvé, k tomuhle receptu potřebujete výkonný mixér/blendr a zadruhé, kupte vyloupané pistácie, některé moje nehty budou dorůstat celý prosinec…
Pistáciový raw dort
spodní vrstva:
- hrnek ořechů – směs pistácií a pekanů/vlašáků
- 2 hrsti rozinek (2 hodiny namočené)
- lžíce kokosového oleje
- lžíce medu/javorového sirupu
náplň:
- hrnek vyloupaných pistácií(2 hodiny namočené)
- 6 lžic medu/javorového sirupu
- 4 lžíce mandlového mléka
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- vanilková pasta
- 1/4 lžičky soli
- pistácie a lyofilizované maliny na ozdobu
Před přípravou dortu si 2 hodiny předem namočíme rozinky na korpus a pistácie na náplň, po 2 hodinách z obojího slijeme vodu. Připravíme si malou dortovou formu 18cm a dno vyložíme pečícím papírem. Pokud máme plastové pásky na dorty, vyložíme také okraj formy. Do mixéru vhodíme ořechy na spodní vrstvu, rozmixujeme a poté přidáme slité rozinky, lžíci kokosového oleje a lžíci medu. Hotovou náplň rozetřeme na dno formy – je to trošku boj, pomáhala jsem si opačnou stranou lžíce namočenou do vody. Poté se vrhneme na náplň, vyloupané slité pistácie rozmixujeme, přidáme k nim med, mandlové mléko, kokosový olej, trošku vanilkové pasty a sůl. Mixujeme na hladký krém, v mezičase několikrát promícháme. Čím hladší bude krém, tím lepší bude. Náplň vlijeme na korpus a vložíme na 6 hodin do mrazáku. Poté přendáme do lednice a necháme ještě 12 hodin chladit. Poté dort vybalíme z formy, přendáme na talíř a ozdobíme nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami.