Polévky,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Topinamburový krém s koriandrovým olejem

  Před měsícem jsem poprvé objednala farmářské freschbedýnky a nestačila jsem se divit. První jsem vytáhla zimní jablíčka (která jsem použila na čaj), poté fialové brambory, patizon a topinambury. Byla to velká legrace vymýšlet nová jídla ze zeleniny, na kterou bych se úplně nevrhla. Z topinambur jsem připravovala tuhle polévku, dopředu upozorním, že není pro každého, protože neloupané topinambury mají takový kouřový nádech, stejně jako pohanka… Takže pokud nesnášíte pohanku a pohankovou mouku, nedoporučuji ani tuto polévku. Jinak to je ale fakticky zajímavý a gurmánský zážitek.

Topinamburový krém s koriandrovým olejem

  • lžíce olivového oleje
  • cibule
  • 1/2kg topinambur (očištěných kartáčkem)
  • zeleninový gelový bujon
  • sůl, pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 100ml kokosového mléka
  • hrst lístků koriandru
  • 50ml olivového oleje

V hrnci na olivovém oleji opečeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kousky nakrájené topinambury a krátce opečeme. Vše zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon, trošku soli, pepře a muškátového oříšku. Polévku povaříme 30 minut, poté krém rozmixujeme, přidáme kokosové mléko a případně dosolíme. V mixéru rozdrtíme lístky koriandru a poté je promixujeme s olivovým olejem. Měla by vzniknout jemně zelená emulze. Polévku podáváme ozdobenou lžící koriandrového oleje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *