Polévky,  RECEPTY

Dýňovka

Není klasičtější recept z dýně Hakaidó… tuto polévku už připravují snad všichni, všude, pořád… A dokonce se ocitla i v klasicky českých poledních meníčkách restaurací! Dýňová polévka se v našich končinách prostě usadila už asi napořád. Na blogu, jak teď vidíte, visí také, třeba nakonec ještě někoho podnítí, aby se do jejího vaření pustil. Zkazit tenhle recept moc nejde, pokud se tedy nebudete pouštět do inovací a přidávání třeba kořenové zeleniny… z toho vznikne “něco” velmi blízce připomínající svíčkovou. A také se to nesmí přehnat s muškátovým oříškem, který je ve větších dávkách jedovatý, respektive halucinogenní :D. Začínám propadat dýním a asi mě to jen tak neopustí, i když jsem dneska pokazila nočky. V troubě během další hodiny přistál i další dýňový koláč :).

Dýňovka

  • 1 klasicky velká dýně hokkaidó
  • litr vody
  • sůl
  • čerstvý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 kostka zeleninového bujonu (radši rosol)
  • jogurt k podávání
  • semínka či oříšky

Dýni si omyjeme, ropůlíme a vybereme semínka. Poté ji nakrájíme na kusy, zhruba 3×3 cm. Do velkého hrnce nalijeme vodu a přidáme dýni. Přivedeme k varu, přidáme lžičku soli, bujon, pepř dle chuti a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Když je dýně z větší části uvařená (20 minut minimálně), tak obsah hrnce “prohňácáme” šťouchadlem na brambory a znovu necháme vařit. Poté promixujeme ponorným mixérem. Podáváme se smetanou nebo jogurtem (to preferuji já) a s oříšky nebo semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *