Polévky,  RECEPTY

Chalupářská bramboračka

Moje bramboračka… skvělá bramboračka, ačkoliv vařená z nouze. Vy můžete vaši polévku obohatit o hrášek, kapustičky nebo růžičky květáku a nebo zůstat u této jednoduché chalupářské verze. Polévku dělám trochu jinak než například moje maminka, protože mi vadí chuť zásmažky, která se do polévky obvykle přidává. Chuťově je velmi intenzivní díky opečené zelenině a nati z petržele, která dodá polévce nejen barvu, ale neskutečný šmrnc. Přeji vám, ať najdete hříbky stejně snadno, jako když jsem já šla sebrat na zahradě spadlá jablka a donesla třicet hřibů kolodějů. O náhody v životě prostě nouze nikdy není.

P.S. Strašně se nám se ségrou líbí naše retro nádobí po babičce, i když nemáme obvykle ani dva talíře do sady 😀

 

Chalupářská bramboračka

  • 2 lžíce másla
  • 4 střední brambory
  • 2 kořenové petržele
  • 2 velké mrkve
  • 2 hrsti růžičkové kapusty
  • 2 hrsti vyloupaného hrášku
  • 2 lžíce špaldové hladké mouky
  • miska očištěných hřibů (nebo půl hrnku sušených a namočených)
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného česneku (nebo 2 stroužky čerstvého)
  • 2 hrsti naťové petrželky, nati z petržele nebo celeru

 

Ve většm hrnci si rozehřejeme máslo a zhruba deset minut na něm opékáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu – brambory, mrkev, kořenovou petržel, kapustičky a hrášek. Když se zelenina začne přichytávat ke dnu hrnce, tak ji zasypeme rychle moukou, promícháme a za minutku zalijeme horkou vodou – zhruba dva cm nad vrstvu zeleniny. Do polévky také vhodíme očištěné a na plátky nakrájené hřiby, množství hub záleží na vás, ale aby houby vytvořily dobrý vývar, je potřeba alespoň čtvrtina hub ku množství zeleniny. Poté přidáme ještě sůl,  alespoň dvě lžičky a dále dle chuti, pepř, majoránku a česnek. Polévku necháme dvacet minut probublávat pod pokličkou, poté ochutnáme, jestli je zelenina hotová a případně polévku dosolíme nebo doředíme vodou. Nakonec přidáme nasekanou naťovou petrželku a nať z petržele nebo celeru, jež dodá polévce báječnou chuť. Ještě minutku prohřejeme a podáváme.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *