Moje bramboračka… skvělá bramboračka, ačkoliv vařená z nouze. Vy můžete vaši polévku obohatit o hrášek, kapustičky nebo růžičky květáku a nebo zůstat u této jednoduché chalupářské verze. Polévku dělám trochu jinak než například moje maminka, protože mi vadí chuť zásmažky, která se do polévky obvykle přidává. Chuťově je velmi intenzivní díky opečené zelenině a nati z petržele, která dodá polévce nejen barvu, ale neskutečný šmrnc. Přeji vám, ať najdete hříbky stejně snadno, jako když jsem já šla sebrat na zahradě spadlá jablka a donesla třicet hřibů kolodějů. O náhody v životě prostě nouze nikdy není.
P.S. Strašně se nám se ségrou líbí naše retro nádobí po babičce, i když nemáme obvykle ani dva talíře do sady 😀
Chalupářská bramboračka
- 2 lžíce másla
- 4 střední brambory
- 2 kořenové petržele
- 2 velké mrkve
- 2 hrsti růžičkové kapusty
- 2 hrsti vyloupaného hrášku
- 2 lžíce špaldové hladké mouky
- miska očištěných hřibů (nebo půl hrnku sušených a namočených)
- sůl, pepř
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce sušeného česneku (nebo 2 stroužky čerstvého)
- 2 hrsti naťové petrželky, nati z petržele nebo celeru
Ve většm hrnci si rozehřejeme máslo a zhruba deset minut na něm opékáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu – brambory, mrkev, kořenovou petržel, kapustičky a hrášek. Když se zelenina začne přichytávat ke dnu hrnce, tak ji zasypeme rychle moukou, promícháme a za minutku zalijeme horkou vodou – zhruba dva cm nad vrstvu zeleniny. Do polévky také vhodíme očištěné a na plátky nakrájené hřiby, množství hub záleží na vás, ale aby houby vytvořily dobrý vývar, je potřeba alespoň čtvrtina hub ku množství zeleniny. Poté přidáme ještě sůl, alespoň dvě lžičky a dále dle chuti, pepř, majoránku a česnek. Polévku necháme dvacet minut probublávat pod pokličkou, poté ochutnáme, jestli je zelenina hotová a případně polévku dosolíme nebo doředíme vodou. Nakonec přidáme nasekanou naťovou petrželku a nať z petržele nebo celeru, jež dodá polévce báječnou chuť. Ještě minutku prohřejeme a podáváme.