Výsledek toho, co jsme tvořili ve Francii v květnu… třeba čtyřchodovou večeři pro sebe a našeho profesora. A to zvrtat nechcete, věřte mi… 😀 Při vymýšlení vhodného dezertu mi očko v lednici padlo na zbylá česká jablka a nápad byl rázem na světě. Ve Francii jsme karamelizovaná jablka jedli s creme fraiche, což je hodně tučná zakysaná smetana, a také se sušenkami Lotus. Repete se teď odehrálo v Čechách; odjíždím pro změnu do Francie a mám tu česká jablka, která se mi nechce jíst.
Možná si vzpomenete na to, jak vám tahle jablíčka připravovala maminka nebo babička, je pravda, že jsem je jako dítě nedocenila 😀 Ale zraji jako víno, jak je všeobecně známo.
P.S. Nějaké tipy, co se dvěma seschlými kiwi??
Karamelizovaná jablka s tvarohovým krémem
(2 porce)
- 2 jablka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička stévie (nebo další cukr)
- 1 lžička másla
- 1/2 lžičky skořice
- 125g vaničkového tvarohu
- 125g bílého jogurtu
- karamelové poleva, hoblinky čokolády k podávání
Postup je snadný, zvládne jak dítě, tak muž, který doteď uměl jen vajíčka :D. Jablka si očistíme a nakrájíme na měsíčky. Pánev rozpálíme a vsypeme cukr, případně cukr a stévii. Cukr začne po chvíli hnědnout a karamelizovat, pak přidáme máslo a rozpustíme. Poté přidáme i jablka a lehce je opečeme. Zasypeme skořicí, přilijeme trošku vody a pod poklicí pět minut dusíme, s občasným zamícháním. Když se nám voda odpařila a jablka změkla, dáme je stranou trošku zchladnout. Poté si připravíme tvarohový krém smícháním tvarohu a jogurt, není třeba doslazovat, jelikož jablka jsou sladká. Nakonec jablka rozdělíme do skleniček, překryjeme krémem a dozdobíme. Já použila karamelovou polevu a čokoládové hobliny. Výborné jsou i nadrcené lotusky. Skleničky nechte v lednici alespoň hodinu vychladit.