Koláče, bábovky, muffiny,  Kynuté těsto,  RECEPTY,  Snídaně

Litý kynutý koláč se švestkami a mákem

  Litý kynuťák je něco, co si většina z nás pamatuje od babičky. Roky jsem ho obcházela, a když jsem toužila péct něco z kynutého těsta, tak to byly klasické kynuté koláče, buchty, vánočky… Jak ale vidíte, tentokrát na to došlo a není to těsto k zahození – nebudete se muset nutit hňoucat těsto rukama, protože je řidší a vystačítě si tedy s vařečkou. Ještě je třeba varování, že nezpracovaný mák se docela kazí, v minulosti, jsem vyhazovala celý koláč, protože byl hořký a nepoživatelný.

IMG_0016

Litý kynutý koláč se švestkami a mákem

  • 400g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 350ml mléka
  • 21g čerstvého droždí (1/2 kostky)
  • 150ml oleje
  • rozpůlené švestky
  • mletý mák (100g) smíchány s moučkovým cukrem (2 lžíce)
  • drobenka

Nejdříve si ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké) a poté do něj rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme chvilku vzejít – objeví se bublinky. Mezitím si odvážíme mouku, smícháme se solí, přidáme olej, žloutky a poté i mléko s droždím. Vařečkou vypracujeme lepivé těsto, které necháme 1-1,5 hodiny kynout na teplém místě. Záleží na tom, jak rychle “vyskočí”.

Když těsto kyne, vypeckujeme si švestky, nebo necháme roztát zmražené. Množství je otázkou chuti, někdo preferuje více ovoce, někdo více těsta, tudíž je to na vás. Mletý mák si smícháme s moučkovým cukrem. Připravíme také drobenku – například dle receptu na koláčky: http://denikmalepozitkarky.cz/2016/09/27/moje-dvojctihodne-kolacky/

Když je těsto vykynuté, rozprostřeme ho rovnoměrně do pekáče, pomáháme si lžící namočenou v ledové vodě. Poté poklademe na těsto švestky, zasypeme mákem a nakonec i drobenkou. Koláč necháme ještě půl hodiny kynout a poté pečeme zhruba hodinu na 150 stupňů.

IMG_0005 IMG_0014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *