Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Klasický i fitness clafoutis

  Zbyly mi ještě, díky kamarádce a mamince, mraky třešní a višní. Po Clafoutisu, jako po dalším francouzském receptu, jsem často mrkávala a snažila se vyvzpomenout si, jak jsem ho před lety vyráběla. Nakonec mi pomohl blog Bakes of Jane a ve výsledku přináším recept na klasický Clafoutis a na jeho fitness verzi, obě vypadají identicky, tak volte dle toho, co se vám hodí. Jinak Clafoutis je vlastně takový dezert, který vypadá jako koláč, ale chutná jako palačinka. Je to velmi lehoučké a ideální v létě vychlazené.

Klasický clafoutis

  • 300ml mléka
  • 40g másla
  • 4 velká vejce
  • 80g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • lžička vanilkového extraktu
  • 80g hladké mouky
  • 1/2 kg třešní nebo jiného ovoce
  • máslo a cukru na formu

 

Fitness clafoutis

  • 300ml mléla
  • 30g másla
  • 4 velká vejce
  • 4 lžíce tekuté stévie
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • lžička vanilkového extraktu
  • 30g proteinu (vanilka/bílá čokoláda)
  • 50g hladké mouky
  • 1/2 kg třešní + 1 lžíce mouky
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

 

Začneme tím, že si velkou koláčovou formu nebo dvě zapékací misky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo cukrem. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Vejce si prošleháme s cukrem nebo stévií. Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit máslo. K mléku poté přidáme špetku soli, kypřící prášek, vanilkový extrakt, protein a mouku. Prošleháme metlou nebo mixérem, aby těstíčko bylo hladké a poté ho přilijeme k rozšlehaným vejcům. Do formy rozložíme vypeckované třešně nebo jiné ovoce smíchané se lžící mouky a zalijeme připraveným těstíčkem. Pečeme do zezlátnutí cca 45 minut, poté necháme dobře vychladnout. Podle mě je clafoutis nejlepší vychlazený z lednice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *