Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Vepřová panenka s brusinkovou omáčkou

Přiznám se, že si nedokážu představit, že bychom byli vegani, navzdory tomu, jak je to v poslední době trendy. Strop všeho je, když máme v jídle pouze sýr nebo vajíčka. Naopak, když vařím kus flákoty – steak, lososa nebo panenku… těšíme se oba na jídlo, jak na Ježíška. Tohle je recept ideální na večeři, protože nezabere moc času ani nádobí, ale zároveň sklidíte velké pochvaly. Je to takové to jídlo “pro všechny”, zalíbíte se většině lidí, tedy pokud zrovna nenarazíte právě na vegana :D…

Vepřová panenka s brusinkovou omáčkou

  • cca 400g vepřové panenky
  • vločky chilli
  • hrubě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • sklenice velkých kanadských brusinek (klikvy) v nálevu
  • 200ml červeného vína
  • 3 lžíce malinového nebo višňového džemu
  • chilli
  • skořice
  • brambory
  • olivový olej
  • zakysaná smetana k podávání

Panenku omyjeme a očistíme od bílých blan, je to nutné, aby se maso připečení nescvrklo do podivných tvarů. Pokud je panenka dlouhá a nevešla by se na pánev, tak ji v polovině přepůlíme. Poté maso osolíme a obalíme ve vločkách chilli a čerstvě namletém pepři. Rozpálíme si pánev a panenku ze všech stran opečeme. Poté ji vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů půl hodiny. Mezitím si připravíme omáčku, do pánvičky, kde jsme opékali maso přidáme sklenici brusinek i se šťávou a přilijeme k nim červené víno. Přidáme ovocný džem, chilli dle chuti (zhruba čtvrt lžičky vloček) a špetku skořice. Vše deset minut provaříme. Omáčku dohotovíme tak, že do ní přilijeme šťávu, kterou pustila panenku do pekáčku, když se pekla v troubě. Panenku nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme brusinkovou omáčkou. Podáváme s bramborami, upečenými v troubě s kapkou olivového oleje a soli a zakysanou smetanou.

P.S. Pokud preferujete hustší omáčku, ke konci do ní metličkou přimíchejte lžíci kukuřičného škrobu a znovu provařte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *