Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Bezlepkové zdravé lasagne s hovězím a zeleninou (bez bešamelu)

  Klasické italské lasagne jsou sice skvělé, ale z výživového hlediska to hitparáda hned z několika důvodů není – bešamel je kombinace mléka zahuštěného moukou, maso se často dělá na zbytečném množství oleje, těstovinové pláty jsou z vysokolepkové pšenice a jako bonus se do omáčky lije smetana. Sečteno a podtrženo, vznikne kalorická bomba, kterou si ve zdravém režimu dáte k jídlu možná jednou do měsíce. Ale, nemusí to tak být! Nabízím zdravou verzi bez lepku, bešamelu, se spoustou zeleniny a také zjemněnou kokosvým mlékem, které ve výsledném výrobku nepoznáte.

Bezlepkové zdravé lasagne s hovězím a zeleninou

(velká zapékací miska z Ikey nebo 2 malé)

  • 2 cibule
  • 500g mletéhé hovězího masa
  • 1 hovězí bujon (želé ve vaničce)
  • 2 velké mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 2 konzervy sekaných rajčat
  • 4 velká rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka
  • tymián
  • sůl
  • 150ml kokosového mléka
  • 250-300g bezlepkových plátů na lasagne (dobré má Spencer)
  • 2 mozzarely
  • 40g strouhaného pecorina nebo parmazánu

 

Nejprve si připravíme omáčku, přičemž buď postupně suroviny opékáme na dvou lžících olivového oleje a poté dusíme nebo (jako já) použijeme pomalý hrnec. Cibuli nasekáme nadrobno a vhodíme do pomalého hrnce, přidáme také maso a promícháme. Mrkve a petržel očistíme a nahrubo nastrouháme a přidáme k masu. Poté přidáme vaničku bujonu, obě plechovky sekaných rajčat, hrnek vody a nasekaný česnek, lžičku tymiánu a tři lžičky bazalky. Čerstvá rajčata přelijeme vroucí vodou a poté je prudce zchladíme, díky čemuž půjdou snadno oloupat. Nakrájíme je a přidáme je k masovozeleninové směsi, vš necháme v pomalém hrnci nebo klasickém dusit do změknutí (v pomalém hrnci to jsou 4 hodiny na vyšší výkon). Poté přilijeme kokosové mléko a směs ochutnáme, případně ji dosolíme. Omáčka by měla být poměrně řídká (asi jako polévka), protože ji lasagne dost velké množství nasají.

Připravíme si zapékací misku a na dno si vlijeme trochu směsi, na ni položíme pláty lasagní, měly by být aspoň 3 cm od sebe, i od krajů, tedy nepokryjí celou plochu. Lasagne během pečení nasají vodou a zvětší se do stran a tím teprve pokryjí celou plochu. Pláty lasagní přelijeme opět omáčkou, tu překryjeme pláty a tak pokračujeme, dokud nám suroviny nedojdou. Vršek lasagní musí tvořit omáčka, kterou posypeme nastrouhanou mozzarelou a pecorinem. Lasagne pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut, dokud není povrch zlatý a křupavý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *