Víkendová idylka, klídeček, pohodička, trošku zima a kynuté buchty… Tak nějak vypadal ten poslední víkend. Kynuté těsto je moje srdcová záležitost a tyhle české poklady zejména – tedy koláče, buchty, vánočky a mazance. Recepty na kynuté těsto jsou snadné, jen je třeba přípravu neuspěchat a tušit, co kdy, jak a proč. Když se vám podaří kynuté těsto jednou, máte už vyhráno napořád. Buchty jsem plnila tvarohem a výbornými domácími jablečnými povidly, ale i mák se švestkami či jiným ovocem není k zahození.
P.S. na obrázku je poloviční množství buchet.
Kynuté buchty s tvarohem a povidly
- 250ml plnotučného mléka
- 30g čerstvých kvasnic
- 100g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 600g hladké mouky
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- 2 vejce
- 100g rozpuštěného másla + 50g na pomazání
- 2 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
- 250g tvarohu(z papíru)
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce moučkového cukru
- hrozinky
Povidlová náplň:
- 150-200g jablečných nebo švestkových povidel
- 1 lžíce rumu (když nemáte, tak amaretta)
- 1/2 lžičky skořice
Nejdříve si ohřejeme mléko na takovou teplotu, aby bylo vlažné – nesmí být horké, jinak by povraždilo kvasnice. Do mléka si rozdrobíme kvasnice a přidáme krupicový cukr, vše pořádně promícháme a necháme půl hodiny ožít. Poté si ve velké míse smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr a citrónovou kůru. K mouce přidáme i vzešlý mléčný kvásek, vejce, zchladlé rozpuštěné máslo a rum. Uhněteme nelepivé hladké těsto, které necháme v míse a zakryjeme utěrkou nebo prodyšně průhlednou folií. Mísu necháme na teplém místě kynout 1-2 hodiny, objem by se měl zhruba zdvojnásobit.
Na náplně si vymícháme suroviny, ochuceného tvarohu vám po plnění buchet nejspíš trochu zbyde (pak do něj můžete přimíchat lžíci krupičky a hmotu nanést do silikonové formičky a budete mít jako bonus i prima tvarohový koláček).
Vykynuté těsto si rozdělíme na tolik kousků, kolik budeme chtít buchet – hodně záleží na velikosti pekáče (já použila větší pekáč na kachnu). A těsto si rozdělila na tři kusy a každý ještě na šest dílů. Poté každý kousek rozplácneme v dlani na větší placičku, vložíme do středu zhruba dvě vrchovaté lžičky náplně, tu uzavřeme v kuličce a okraje zamotáme pod buchtu. Kuličky vždy ještě omastíme máslem a skládáme do pekáče také vymaštěného máslem. Buchty by se měly navzájem lehce dotýkat. Postupujte do naplnění pekáče a poté nechte ještě půl hodinky buchty kynout. Pečeme zhruba 45 minut na 150 stupňů, buchty musí mít zlatohnědý povrch. Poté zbývá jen poprášit moučkovým cukrem a zpucovat.