Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY

Třený koláč s hruškami a amarettem

Situace byla taková, že u nás byla spousta “prťavých” hrušek, které prakticky nikdo nechtěl jíst. Před jejich předčasnou smrtí na kompostu je zachránil tento koláč. Těsto jsem použila klasické třené a ovoněla jsem ho amarettem, které dodalo lehké mandlové aroma. Maličko nakrájené hrušky na koláči hezky vyniknou a koláč vypadá velmi slušně i na řezu. Tak takhle zachraňuje Lucka hrušky…

img_0067

Třený koláč s hruškami a amarettem

  • 120g másla
  • 120g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 4 lžíce amaretta
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 kypřícího prášku na pečení
  • 220g polohrubé mouky
  • hrušky – v mém případě 5 menších

Nejdříve v míse vyšleháme máslo s cukrem, vznikne jemná světlá hmota, do které postupně zašleháme 2 žloutky. Když je základ těsta spojený, přišleháme amaretto, mléko a nakonec mouku smíchanou s kypřícím práškem. V druhé míse vyšleháme pevný sníh z bílku a k těstu ho opatrně přimícháme lžící.

Těsto rovnoměrně rozetřeme do dortové formy, kterou jsme si vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Nakonec poklademe půlkami hrušek – hrušky nejdříve oškrabejte jako brambory, poté je podélně rozpulte, vydlabeme jadřinec a šetrně ořízneme špičky, aby hrušky zachovaly tvar. Když jsou poloviny očištěné, lehce je po hřbetu nařízněte do hřebínku.

Hrušky na těsto pokládáme jemně, nezatlačujeme je, jinak v koláči během pečení zmizí. Koláč peču na 150 stupňů zhruba 50 minut, koláč má být pěkně zlatý. Po lehkém zchladnutí pocukrujte a užívejte si chuť másla, hrušek a amaretta.

P.S. Další obměnou je přidat do těsta skořici či hrozinky, ale je třeba počítat s tím, že těsto trochu změní barvu.

P.S.S. Asi je nestranně dobrý, spolubydlící prý minulou neděli vrněla blahem :D.

img_0069img_0062

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *