Dlouho jsem chtěla upéct nějaký opravdu zdravý recept a padlo to na zdravý perník. Je to první recept, který uplatňuje i protein, ale není nutný, stačí vyměnit množství za mouku. Recept je také bez cukru, ale pokud nemáte tekutou stévii, můžete sáhnout po cukru. Zároveň je recept téměř bez laktózy, téměř, protože záleží na tom, jaký tvaroh použijete do krému. A jestli jsem na něco pyšná, tak je to právě tenhle krém, který jsem zkoušela pokus-omyl. Není na něm nic, co by vás praštilo, že je zdravý a lze vytvořit bez mixéru, který teď na bytu nemám.
Zdravý proteinový perník s marmeládou a krémem
(malá dortová forma)
- 100g celozrnné nebo špaldové mouky
- 200ml mandlového mléka
- 1 menší jablko-jemně nastrouhané
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 40g proteinového prášku
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 kypřícího prášku
- 2 lžíce tekuté stévie
- 4 lžíce marmelády bez cukru
- mandlové lupínky
Krém:
- 250g nízkotučného tvarohu (1 vanička)
- 100ml mandlového mléka
- 1 vanilkový pudink bez vaření
- 1 lžička stévie + javorový sirup
V mísce smícháme nejdřív mokré ingredience na těsto: mléko, stévii, vejce. Poté přidáme i nastrouhané jablko a přisypeme mouku s kakaem, kypřícím práškem, proteinovým práškem a perníkovým kořením. Umícháme těsto, které vlijeme do malé dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme na 150 stupňů asi hodinu a poté necháme vychladnout.
Vychladný korpus vyndáme z formy a poté potřeme 4 lžícemi marmelády bez cukru (jasně, že jde i s cukrem). Krém připravíme velmi snadnou – tvaroh prošleháme s mlékem, stévií a javorovým sirupem dle chuti. Poté přimícháme pudinkový prášek bez vaření (krém Olé). Naplníme cukrářský sáček a koláč ozdobíme krémem. Nakonec posypeme mandlovými lupínky, ty jsem nasucho opekla na pánvi pro lepší chuť.