Čas od času je třeba obrátit nějaký recept vzhůru nohama, já se o to pokusila s čokoládovým chlebíčkem, který ani přinejmenším klasický světlý biskupský chlebíček nepřipomíná. Čekejte, že kakao obarví jinak bíle těsto pěkně do černa a dodá chlebíčku kvalitní čokoládový říz. Jako náplň jsem použila brusinky, hořkou čokoládu a kešu ořechy, další pěknou alternativou je použití bílé čokolády, která také na řezu pěkně vynikne a použít místo kešu klasičtější mandle.
Čokoládový bílkový chlebíček
- 7 bílků (210g)
- špetka soli
- 50g třtinového cukru
- tekutá stévie dle chuti (cca 4 lžíce)
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 40g holandského kakaa
- 120g hladké špaldové mouky
- 70g másla
- hrst sušených brusinek
- hrst kešu ořechů
- 60g hořké čokolády
Bílky si vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, poté k němu přišleháme také třtinový cukr. Když je sníh znovu tuhý a lesklý, tak ke směsi přišleháme stévii, která sníh lehce zředí. Poté přišleháme žloutek a jedlou sodu. Do bílkové směsi nasypeme kakao s moukou a na pomalé otáčky opět prošleháme, naposledy přilijeme rozpuštěné zchladlé máslo a opět šleháním na nízké otáčky spojíme do hladkého těsta. Výsledné těsto je černě kakaové a vizuálně připomíná roztopenou hořkou čokoládu. Do těsta si nakonec přihodíme brusinky, celé kešu a nasekanou hořkou čokoládu. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem (rohy je dobré nastřihnout směrem dovnitř) a těsto do ní rozetřeme. Pečeme na 150 stupňů zhruba 40 minut, propečení kontrolujeme špejlí. Chlebíček krájíme kvůli čokoládovým kouskům až po úplném zchladnutí.