Objevit loňské zmražené maliny je v tomhle období opravdová radost. A ještě větší radost je, když se zakousnete do malinového koláče. Samozřejmě můžete použít kromě malin i jiné ovoce, například borůvky, ale maliny autenticky ladí s tvarohem a křehkým těstem. Nízkotučný tvaroh používám nejen kvůli báječným nutričním hodnotám, ale také kvůli tomu, že v koláčích lépe drží a nemá sklony se roztékat.
Křehký tvrohový koláč s malinami
- 250g hladké (špaldové) mouky
- 125g másla
- špetka soli
- 50ml studené vody
- 500g nízkotučného tvarohu
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- med dle chuti
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 400g malin
Nejdříve si přpravíme křehké těsto – do mísy odvážíme mouku přidáme na kousky nakrájené máslo a špetku soli, rukou vytvoříme drobenku, do které přidáme studenou vodou. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chladit po dobu jedné hodiny v lednici. Poté těsto vyválíme do kruhu a rozprostřeme ho do dortové formy, vytvoříme 4 cm vysoké okraje. Dno propícháme vidličkou a korpus necháme 15 minut předpéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Mezitím si připravíme náplň tak, že smícháme tvaroh, vejce, vanilkový cukr, med a vanilkový pudinkový prášek. Náplň vlijeme do předpečeného korpusu a povrch poklademe malinami. Koláč dopékáme na 150 stupňů zhruba 60 minut. Krájíme až po úplném zchladnutí, povrch můžeme posypat moučkovým cukrem.