Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Francouzský mandlový koláč s ostružinami

  V mrazáku mi zbyl sáček ostružin, a tak došlo na jeden z receptu, na který se chystám roky a to na francouzský mandlový koláč. Mandle se v koláči vyskytují hned třikrát, nejdříve v křehkém těstovém těstě, v jemné ořechové náplni a také v mandlovém posypu. Sladké mandle skvěle fungují s kyselými ostružinami a koláč oživují, ale můžete použít také švestky nebo borůvky.

Francouzský mandlový koláč s ostružinami

  • 180g hladké špaldové mouky
  • 80g třtinového cukru
  • 125g másla
  • 50g mletých mandlí/mandlové mouky
  • vejce

náplň:

  • 90g másla
  • 90 třtinového cukru
  • 90g mletých mandlí/mandlové mouky
  • 2 vejce
  • 300g ostružin
  • mandlové lupínky

 

V míse smícháme ingredience na těsto – špaldovou mouku, třtinový cukr, máslo, mleté mandle a vejce. Buď rukama nebo robotem uhněteme hladké těsto, které dáme na hodinu chladit do lednice. Poté těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme na kruh o kousek větší než je dortová forma, těsto přemístíme do formy a upravíme okraje tak, aby byly vysoké 5 centimetrů. V míse vyšleháme máslo na náplň se třtinovým cukrem, poté zašleháme do náplně mleté mandle a vejce. Náplň rozprostřeme na těsto a na náplň rozložíme opláchnuté maliny. Povrch koláče posypeme mandlovými plátky. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu, dokud není povrch zlatavý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *