V mrazáku mi zbyl sáček ostružin, a tak došlo na jeden z receptu, na který se chystám roky a to na francouzský mandlový koláč. Mandle se v koláči vyskytují hned třikrát, nejdříve v křehkém těstovém těstě, v jemné ořechové náplni a také v mandlovém posypu. Sladké mandle skvěle fungují s kyselými ostružinami a koláč oživují, ale můžete použít také švestky nebo borůvky.
Francouzský mandlový koláč s ostružinami
- 180g hladké špaldové mouky
- 80g třtinového cukru
- 125g másla
- 50g mletých mandlí/mandlové mouky
- vejce
náplň:
- 90g másla
- 90 třtinového cukru
- 90g mletých mandlí/mandlové mouky
- 2 vejce
- 300g ostružin
- mandlové lupínky
V míse smícháme ingredience na těsto – špaldovou mouku, třtinový cukr, máslo, mleté mandle a vejce. Buď rukama nebo robotem uhněteme hladké těsto, které dáme na hodinu chladit do lednice. Poté těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme na kruh o kousek větší než je dortová forma, těsto přemístíme do formy a upravíme okraje tak, aby byly vysoké 5 centimetrů. V míse vyšleháme máslo na náplň se třtinovým cukrem, poté zašleháme do náplně mleté mandle a vejce. Náplň rozprostřeme na těsto a na náplň rozložíme opláchnuté maliny. Povrch koláče posypeme mandlovými plátky. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu, dokud není povrch zlatavý.