Polední týdny jsem neměla příliš chuť být sdílná, ale to neznamená, že nepeču a nevařím. Pad thai nudle se staly mým oblíbeným jídlem těsně po porodu díky tomu, že nejsou pálivé. Už vím, kde si v Praze objednat ty nejlepší 😀 a ty bylyzrovna lososové, i když to není pro tyhle nudle typické. Pokud si připravíte ingredience, je finální vaření celkem rychlé, jen je třeba pořádně rozpálit pánev 🙂
Pad thai nudle s lososem
- 250g středně širokých rýžových nudlí (Pho)
- 2 lžíce oleje(ideáně sezamový)
- 2 stroužky česneku
- svazek jarní cibulky
- hrst zelených fazolek
- mrkev
- malá cuketa
- 3 vejce
- 2 lžíce sezamového oleje
- 300g lososa
- špetka soli
- 100g palmového cukru + 50g třinového cukru (lze použít pouze třtinový, nebo 120g medu)
- 100g tamarindové omáčky
- 40ml rybí omáčky
- lžička sójové omáčky
- šťáva z 1/2 limety
- 300g čerstvých sójových výhonků
- nasekné arašídy nebo kešu ořechy
- limeta k podávání
Nejprve si lehce rozlámeme nudle a na hodinu je namočíme do misky se studenou vodou. Na hluboké pánvi si rozpálíme olej a opečeme na něm nasekaný česnek. Poté přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a na kousky pokrájené fazolky. Poté přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a cuketu. Zeleninu prudce opékáme, když už není tvrdá, přendáme ji z pánve do misky a připravíme si roztrhané omeletky. Vejce prošleháme a opečeme na pánvičce jako míchaná vajíčka, která budou ale více vysušená a na menší kousky. Hotová vajíčka přidáme k zelenině, na pánvi s další dávkou oleje zprudka opečeme lehce osolené kousky lososa. V mezičase si připravíme omáčku provařením cukru, tamarindové omáčky, rybí a sójové omáčky a limetkové šťávy. Do pánve k lososovi přidáme nudle, omáčku a trochu vody. Směs vaříme, dokud nudle nezměknou. Poté přidáme odloženou zeleninu s vejci a sójové výhonky. Nudle velmi krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Hotové nudle ihned podáváme s nasekanými arašídy nebo kešu ořechy a skrojky limetky.