Quinoa je potravina, které dám šanci jednou za čas. Je to taková zajímavá obměna našeho jídelníčku, v případě těchto muffinů i docela bezbolestná. Pokud vařím quinou do salátu, většinou mi kus sáčku zbyde, tentokrát jsem z toho zbytku zkusila vyrobit zdravé muffiny. Jedná se o drobnou obměnu receptu, který na internetu už nějakou dobu koluje. Přidala jsem pizza koření a lehce je nadlehčila kypřícím práškem. Výsledkem je skvělý oběd, který se snadno přibalí do krabičky, obsahuje nízké množství sacharidů a dílky bílkovinám, které obsahuje také quinoa na dlouhou dobu zasytí.
Bezlepkové pizza muffiny z quionoy
- 100g červené quinoy
- 3 vajec
- půl lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce pizza koření/italské bylinky
- 100g sýru čedaru
- 100g krůtí šunky
- 100g cukety
Quinou propláchneme a uvaříme ve vodě, zalijeme ji zhruba dvakrát takovým množstvím vody a vaříme zhruba 20 minut. Semínka popraskají a změknou. K uvařené quinoe přidáme vejce, kypřící prášek a pizza koření a dobře promícháme. Poté nastrouháme čedar a cuketu a nakrájíme krůtí šunku na kostičky. K základu těsta přidáme čedar, šunku a cuketu a vše pečlivě promícháme. Těstem naplníme až po okraj silikonové košíčky. Muffiny pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů 45-50 minut, dokud není povrch zlatavý.