Dorty a zákusky,  RECEPTY

Francouzský čokoládový dort

Vím, že dort zní u tohohle čokoládového koláče trošku moc vznosně, ale respektuji francouzský název. Pokud obměníte sekané pistácie za cukrové barevné sypání, budete mít typický francouzský narozeninový dort. Nedokážu říct, jestli to platí pro celou Francii, ale pro Ardèche, kde jsem kdysi pracovala ano. Dort má piškotové těsto intenzivně čokoládové chuti připomínají piškot na sachr. Těsto není vlhké tak jako tomu bývá u brownies nebo francouzských fondánových dortů.

Francouzský čokoládový dort

  • 200g hořké čokolády 60%
  • 125g másla
  • 100g špaldové mouky
  • kypřící prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 150g moučkového cukru
  • špetka soli
  • poleva: 100g hořké čokolády, 100g smetany, nesolené pistácie

Nejdříve si připravíme kastrůlek a rozpustíme v něm čokoládu s máslem, průběžně mícháme a hlídáme, aby se nám čokoláda nevařila a nesrazila. Poté do čokoládové směsi přimícháme mouku a kypřící prášek do pečiva. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Ze žloutku a cukru vyšleháme světlou pěnu. Ve druhé míse vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Do čokoládové směsi přimícháme nejdříve žloutkovou směs a poté opatrně bílkový sníh. Dortovou formu o průměru 24cm vyložíme pečícím papírem, jak dno, tak proužky také okraje. Poté do formy přendáme těsto a uhladíme. Dort pečeme 25 minut na 180 stupňů, měl by být plně upečený (ne vlhký jako brownies). Po upečení necháme zchladnout, vyndáme z formy a polijeme polevou vzniklou svařením smetany s čokoládou. Povrch posypeme nasekanými pistáciemi. Dort je nejlepší při pokojové teplotě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *