Přiznám se, že nejsem úplně salátový typ člověka, ale v tomhle případě dělám pro jednou výjimku. Tenhle francouzský salát s kořeny v Nice mě oslovil, asi tím, že je docela sytý a neobsahuje jen syrovou zeleninu. Kombinaci chutí jsem si úplně nedokázala představit, ale je to perfektně sladěné. Salát zakapávám jen troškou oleje a citrónu, existují i další méně fit varianty, ale myslím, že jich není třeba, tato verze je na jedničku (otestováno podruhé ve čtyřech dnech).
Salát Niçoise
(2 porce)
- 2 hrsti listového salátu (já použila tmavý dubový)
- 250g zelených fazolek
- 12 cherry rajčat (v mém přpadě mix barev)
- 120-200g tuňáka v olivovém oleji (hmotnost bez nálevu)
- 50g černých oliv
- 6 malých brambor
- 2 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl, pepř
Salát je na kompletaci snadný, jen se hodí uvařit si všechny části předem. Brambory ve slupce omyjeme a vložíme do hrnce, vaříme až jsou měkké, ale nesmí se rozpadnout, po vychladnutí je rozpůlíme. Vajíčka vložíme opatrně do horké vody a vaříme zhruba 12 minut, vložíme je poté do ledové vody, aby se dobře loupala. Zelené fazolky očistíme, rozpůlíme a také uvaříme a to zhruba 8 minut. Je dobré je zchladit ledoovou vodou, aby co nejvíce udržely barvu, mě se to tentokrát zase tolik nepovedlo. Na talíř rozdělíme salát, rozpůlené brabory, fazolky, olivy, rozpůlená rajčátka, okapaného tuňáka a také vejce rozkrojená na čtvrtky. Salát zakápneme olejem z tuňáka a citroném a lehce posolíme a opepříme. Nejlepší je při pokojové teplotě.