Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Salát Niçoise

Přiznám se, že nejsem úplně salátový typ člověka, ale v tomhle případě dělám pro jednou výjimku. Tenhle francouzský salát s kořeny v Nice mě oslovil, asi tím, že je docela sytý a neobsahuje jen syrovou zeleninu. Kombinaci chutí jsem si úplně nedokázala představit, ale je to perfektně sladěné. Salát zakapávám jen troškou oleje a citrónu, existují i další méně fit varianty, ale myslím, že jich není třeba, tato verze je na jedničku (otestováno podruhé ve čtyřech dnech).

Salát Niçoise

(2 porce)

  • 2 hrsti listového salátu (já použila tmavý dubový)
  • 250g zelených fazolek
  • 12 cherry rajčat (v mém přpadě mix barev)
  • 120-200g tuňáka v olivovém oleji (hmotnost bez nálevu)
  • 50g černých oliv
  • 6 malých brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Salát je na kompletaci snadný, jen se hodí uvařit si všechny části předem. Brambory ve slupce omyjeme a vložíme do hrnce, vaříme až jsou měkké, ale nesmí se rozpadnout, po vychladnutí je rozpůlíme. Vajíčka vložíme opatrně do horké vody a vaříme zhruba 12 minut, vložíme je poté do ledové vody, aby se dobře loupala. Zelené fazolky očistíme, rozpůlíme a také uvaříme a to zhruba 8 minut. Je dobré je zchladit ledoovou vodou, aby co nejvíce udržely barvu, mě se to tentokrát zase tolik nepovedlo. Na talíř rozdělíme salát, rozpůlené brabory, fazolky, olivy, rozpůlená rajčátka, okapaného tuňáka a také vejce rozkrojená na čtvrtky. Salát zakápneme olejem z tuňáka a citroném a lehce posolíme a opepříme. Nejlepší je při pokojové teplotě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *