Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý povidlovník

Tenhle recept jsem kdysi viděla v časopise Albert, respektivě inspiraci na něj. Obsahoval klasickou pšeničnou moukou, méně tvarohu, více šlehačky a cukru. Moje varianta je odlehčenější, povidla jsou sama o sobě sladká, a proto krém prakticky nedoslazuji. Přidala jsem želatinový ztužovač, díky kterému se kostky lépe krájí a pěkně drží. Množství ingredincí je na celý velký plech. Zkoušela jsem dělat i poloviční množství a korpus přepůlit, ale mělo to několik úskalí. Přepůlený korpus se špatně promazával, což se vám nestane, pokud ho necháte v plechu, krém nemá kam utíkat. Pokud zvolíte poloviční množství, doporučuji upéct korpus na polovičním plechu ve dvou dávkách a plnit opět v plechu.

Zdravý povidlovník

  • 500ml vody
  • 100g másla + na plech
  • špetka soli
  • 200g špaldové hladké mouky
  • 5 vajec
  • 600-800g povidel(pokud máte domácí, bez přidaného cukru, tak jste vyhráli!)
  • 5 vaniček nízkotučného tvarohu
  • 400ml smetany na šlehání
  • 4 lžíce medu
  • 1,5 balení želatinového ztužovače

 

V hrnci si zahřejeme vodu s máslem a když se máslo rozpustí a směs se začne vařit, přisypeme sůl a mouku. Těsto mícháme vařečkou a necháme odpalovat – postupně se bude vypařovat voda a na stěnách nádoby se vyvoří potah z těsta. Když se nám těsto začně slepovat to jedné koule, sundáme ho z vařiče a přendáme do mísy. Počkáme dokud není těsto vlažné a poté začneme po jednom přišlehávat mixerem vejce. S každým vejcem bude těsto hladší a lepivější. Když máme hotovvé těsto, tak si vymažeme dva velké plechy na pečení máslem. Těsto na ně rozdělíme a rozetřeme lžící, nemusíme se dostat úplně ke kraji, 2 cm můžou zůstat volné, protože se těsto při pečení nafoukne. Těsto mi šlo do opravdu tenké vrstvy roztírat těžce, takže jsem si nakonec pomohla i rukama namočenýma ve vodě. Těsta pečeme na 150 stupňů zhruba 40 minut, na dno trouby dáme pekáček s vodou (těsto lépe naběhne). Trouba se nesmí bezpodmínečně minimálně prvních 20 minut otevírat, aby těsto nespadlo. Po vychladnuté korpusů jeden rozřežeme na čtverce, podle toho, jaké si přejeme porce. Druhý kompletní necháme na plechu a namažeme povidly, množství povidel záleží na vaší chuti. Na krém si vyšleháme šlehačku dotuha a přišleháme tvarohy a med. Želatinový ztužovač si metlou prošleháme v malém množství teplé vody (70ml) a k této směsi přimícháme dvě lžíce krému. Želatinovou směs přilijeme ke zbytku krému a pečlivě prošleháme mixérem. Na korpus s povidly naneseme krém, zarovnáme do roviny a nahoru poskládáme korpus rozkrájený na čtverce. Necháme alespoň 4 hodiny ztuhnout a při podávání můžeme poprásič moučkovým cukrem nebo skořicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *