Rybíz je jedna z plodin, co se urodí, ať je jakákoliv sezóna. Zpracování ovoce je ovšem docela fuška, ať už jde o trhání snopků rybízu nebo následné odkuličkování. Každý rok tuto oběť na oltář gastronomie a blaha mých nejbližsích pokládám za drobenkový koláč z jogurtu, který je taky na blogu a je opravdu špičkový. Ale letos přišel můj muž s tím, že by si dal s rybízem něco tvarohového… A tak to máme recept na padesátou variaci cheesecaku, tentokrát i pro větší počet porcí. Snad si dortík užijete tak, jako my.
Cheesecake řezy s rybízem a drobenkou
- 150g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 100g hladké špaldové mouky
- 1 vejce
- 50g másla
- 2 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 1kg nízkotučného tvarohu
- 400g zakysané smetany
- 6 vajec
- 5 lžic vanilkového pudinkového prášku
- 60g vanilkového proteinu
- med dle chuti
- 2 lžíce citrónové šťávy
- kůra z 1/2 citronu
- 500g směsi rybízu (+ přidala jsem hrst borůvek)
drobenka:
- 100g mandlové mouky
- 50g hladké špaldové mouky
- 50g třtinového cukru
- 50g másla
Nejdříve si připravíme křehký korpus na cheesecake, smícháme mandlovou a špaldovou mouku, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a med. Z těsta vytvoříme vlhkou směs, kterou udusáme na dno polovičního pekáče nebo velké zapékací misky. Poté si připravíme náplň, na kterou postupně promixujeme tvarohy se zakysanou smetanou a zbylými šesti vejci, přidáme pudinkový prášek a vanilkový protein, med dle chuti, citrónovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru z citronu. Směs vlijeme na korpus a necháme péct v troubě vyhřáté na 150 stupňů 30 minut. Poté předpečený základ dortu zasypeme očištěným rybízem a lehce ho do tvarohu zatlačíme. Povrch koláče posypeme drobenkou vytvořenou smícháním mandlové a špaldové mouky na drobenku, třtinového cukru a rozpuštěného másla. Dort vrátíme do trouby a dopékáme minimálně dalších 40 minut, dokud není mandlová drobenka na povrchu zlatavá. Po upečení necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a následně několik hodin v lednici.