Dorty a zákusky,  RECEPTY

Dort s krémem z bílé čokolády a lesním ovocem

  Dortík je vlastně maličký, má průměr 18 cm a vyjde zhruba na šest normálních porcí. Víceméně to souvisí se současným ubíráním mého života – ve chvíli, kdy se odstěhujete od rodičů, zjistíte, že to, co děláte vlastně nemá, kdo jíst. Upéct plech buchty a sníst to sám? Proboha, vždyť já jsem rozmazlený člověk, co jí všechno obvykle jen jednou a měsíc zas ne (lasagne a sacher jsou výjimka). A tak zmenšuji, zkracuji, ubírám a dostávám se do sféry miniporcí, malých koláčů, malých dortů, mini cupcaků a podobné kravovinky. A také se rozděluji, občas nechávám něco na bytě s cedulkou: Volně k ochutnání a ke konzumaci – takže k sežrání. Docela to zatím funguje.

  V tuhle chvíli zaplesají zaprvé lidi, co nevaří pro půl města, zároveň mě proklejou ti, co mají rádi fotky, protože ty se mi někam vypařily. Příště se zkusím nějak komplexně polepšit.14492334_1183897378299884_1710164882313414830_n

  Dort s krémem z bílé čokolády a lesním ovocem (18cm forma)

  • 3 vejce
  • 120g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • špetka kypřícího prášku
  • 20g kakaa
  • 100g hladké mouky

Korpus je podle mého oblíbeného a tím pádem i ohraného receptu. Nejdříve oddělíme bílky od žloutků a bílky šleháme do pevného sněhu, poté je šleháme do pevného lesklého sněhu s cukrem. Následně přišleháme žloutky, poté přišleháme i olej. Nakonec přimixujeme i mouku s kakaem a kypřícím práškem. Těsto nalijeme do dortové formy, u které jsme vyložili dno pečícím papírem a pečeme na 150 stupňů zhruba 40 minut, kontrolujeme špejlí. Poté necháme korpus vychladnout, odřízneme ho od okrajů formy, celý z ní vyndáme a v půli prořízneme.

krém a dokončení

  • 1 zakysaná smetana (200g cca)
  • 1 tabulka bílé čokolády
  • 70g másla
  • moučkový cukr dle chuti
  • Hrnek lesního ovoce – klidně zmražené
  • strouhaná čokoláda a pralinky na ozdobení

Na krém nejdříve vytáhneme zakysanou smetanu a máslo z lednice a necháme je usadit na pokojovou teplotu. Bílou čokoládu rozpustíme a necháme lehce zchladnout. Poté prošleháme čokoládu se zakysanou smetanou a poté i s máslem a dosladíme dle chuti. Prokrojený dort namažeme polovinou krému, posypeme polovinou ovoce a pečlivě přimáčkneme(pokud by se zdál krém řídký na chvíli ho nechte schovaný v lednici a poté znovu prošlehejte). Druhou polovinu krému dle fantazie namažeme na vršek dortu a dozdobíme – v mém případě druhou polovinou lesního ovoce, nastrouhanou čokoládou a pralinkami truffle.

*Nejvíce netradiční část dortu je krém, ale vyzkoušejte tuto kombinaci klidně i s hořkou čokoládou a máslo vyměňte za tvaroh – úspěch zaručen.

Lepší fotky už nejsou a nebudou, moje životní konstelace jsou ničivý na všech frontách.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *