Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Bezlepkový crumble s jahodami a rebarborou

  Můj přítel (tedy už snoubenec) mi kdysi vyprávěl o tom, jak svojí mámě vyjídal z koláčů ovoce s drebenkou a těsto vyhazoval. Pro takové “záškodníky” je britský crumble, který žádné těsto nemá. Jde jen o pečené ovoce s drobenkou. I v tomhle receptu výborně funguje kombinace rebarbory a jahod, rozhodla jsem se, že by byla škoda tak zdravou věc rozbít drobenkou z lepkové mouky a cukru, a proto přináším zdravější alternativu. Mandlová mouka drobenku výborně ovoní a pohanková ji dodá křupavost, ačkoliv není v chuti prakticky poznat. Cruble je nejlepší ještě teplý s náloží zmrzliny.

Bezlepkový crumble s jahodami a rebarborou

  • 500g rebarbory (1 velký stvol)
  • 500g jahod
  • 2 lžíce medu
  • 120g mandlové mouky
  • 80g pohankové mouky
  • 2 lžíce medu
  • 30g změklého másla
  • zmrzlina k podávání (breyers salted caramel)

 

Rebarboru okrojíme na krajích a poté ji oloupeme. Očištnou rebarboru nakrájíme na tenká kolečka a smícháme ji s dvěma lžícemi medu. Jahody si omyjeme, odřežeme stopky a poté je nakrájíme ma čtvrtky. Rebarboru smícháme s jahodami a rozprostřeme na dno středního pekáčku. Ve druhé míse smícháme mandlovou a pohankovou mouku, med a změklé máslo. Vytvoříme měkkčí drobenku, kterou rozprostřeme na ovoce. Hotový crumble pečeme dozlatova, na 150 stupňů zhruba 40 minut. Podáváme teplý se zmrzlinou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *