K Vánocům patří spousta bezva sladkostí, které si upečete jen jednou za rok a tím pocítíte jedinečnost vánočního času. U nás vede vánočka, která se podává na Boží hod k snídani s máslem a marmeládou, to ale neznamená, že si neupečeme vánočního “předskokana” v rychlejším provedení – a tím je tvarohová štola. Je hotová raz dva (i když je lepší uleželá) a skvělě kombinuje vánoční aroma vanilky, citrusu, sušených plodů a skořice.
Vánoční tvarohová štola
- 500g hladké špaldové mouky/hladké pšeničné
- 150g třtinového cukru/krystalového cukru
- kypřící prášek do pečiva
- špetka soli
- 1/4 lžičky skořice
- lžička vanilkové pasty/vanilkového extraktu
- 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 250g vaničkového tvarohu
- 2 vejce
- 150g másla
- (kvalitní) kandované ovoce
- 80g sušených brusinek
- 80g rozinek
- 200g nasekaných ořechů – mandle loupané i neloupané, vlašské ořechy
- krystalky cukru (Delmart)
Ve velké míse či hnětači smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli. Poté přidáme skořici, vanilkovou pastu a citrónovou kůru. Převážně sypké ingredience ještě promícháme a poté přidáme tvaroh, vejce a nahrubo nastrouhané máslo. Rukama nebo s pomocí hnětače zpracujeme hmotu do hladkého těsta. Poté do těsta zapracujeme kandované ovoce, brusinky, rozinky a nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme silnou dlouhou oválnou plácku, kterou podélně přehneme, aby se vytvořil typický tvar štoly. Stejně pokračujeme se druhou polovinou těsta a štoly poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch posypeme krystaly cukru a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů na zhruba 50 minut. Štoly jsou hotové, když získají tmavě zlatavou barvu. Po upečení je možné štoly ještě potřtít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem nebo je pouze posypat cukrem. Hotové štoly můžeme ihned konzumovat nebo nechat několik dnů rozležet zabalené do igelitové folie na chladném místě.