Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY

Vánoční tvarohová štola

K Vánocům patří spousta bezva sladkostí, které si upečete jen jednou za rok a tím pocítíte jedinečnost vánočního času. U nás vede vánočka, která se podává na Boží hod k snídani s máslem a marmeládou, to ale neznamená, že si neupečeme vánočního “předskokana” v rychlejším provedení – a tím je tvarohová štola. Je hotová raz dva (i když je lepší uleželá) a skvělě kombinuje vánoční aroma vanilky, citrusu, sušených plodů a skořice.

Vánoční tvarohová štola

  • 500g hladké špaldové mouky/hladké pšeničné
  • 150g třtinového cukru/krystalového cukru
  • kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • lžička vanilkové pasty/vanilkového extraktu
  • 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 250g vaničkového tvarohu
  • 2 vejce
  • 150g másla
  • (kvalitní) kandované ovoce
  • 80g sušených brusinek
  • 80g rozinek
  • 200g nasekaných ořechů – mandle loupané i neloupané, vlašské ořechy
  • krystalky cukru (Delmart)

Ve velké míse či hnětači smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli. Poté přidáme skořici, vanilkovou pastu a citrónovou kůru. Převážně sypké ingredience ještě promícháme a poté přidáme tvaroh, vejce a nahrubo nastrouhané máslo. Rukama nebo s pomocí hnětače zpracujeme hmotu do hladkého těsta. Poté do těsta zapracujeme kandované ovoce, brusinky, rozinky a nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme silnou dlouhou oválnou plácku, kterou podélně přehneme, aby se vytvořil typický tvar štoly. Stejně pokračujeme se druhou polovinou těsta a štoly poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch posypeme krystaly cukru a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů na zhruba 50 minut. Štoly jsou hotové, když získají tmavě zlatavou barvu. Po upečení je možné štoly ještě potřtít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem nebo je pouze posypat cukrem. Hotové štoly můžeme ihned konzumovat nebo nechat několik dnů rozležet zabalené do igelitové folie na chladném místě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *