Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Bezlepkové těstoviny s koriandrovým pestem a lososem

Všichni znají bazalkové pesto, možná slyšeli o petrželkovém nebo rajčatovém, ale existuje i nesrovnatelně lepší s nádechem asijské kuchyně – a to je samozřejmě koriandrové pesto. Koriandr kombinuji s kešu ořechy, limetou a pecorinem, tento sýr by šel zaměnit s jakýmkoliv zrajícím tvrdým sýrem. Těstoviny s korindrovým pestem mají neuvěřitelný říz, a zároveň jsou velmi svěží. Pesto lze použít také s mozarellou, jako pomazánka nebo místo bylinkového másla.

 

Bezlepkové těstoviny s koriandrovým pestem a lososem

  • 100g kešu ořechů
  • velký svazek koriandru
  • půl lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 50g sýru pecorino
  • limeta
  • cca 100ml olivového oleje
  • 250g čerstvého lososa
  • citron
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 300g bezlepkových těstovin (bezkonkurenční je značka Risolino)
  • lžička olivového oleje
  • lžíce soli
  • parmazán, bylinky k podávání

 

Nejdříve si připravíme pesto, které můžeme skladovat v lednici i jeden týden. V mixeru si umixujeme na prášek kešu ořechy a vysypeme je do misky. Poté do mixeru natrháme koriandrové lístky a také umixujeme. Do mixéru ke koriandrové pastě zpět přidáme ořechy. Dále přidáme sůl a prolisovaný česnek. Promixujeme na hladkou směs, promícháme a přidáme sýr pecorino a šťávu zhruba z 2/3 limety (záleží na velikosti). Nakonec opatrně běhěm mixování přilijeme většinu olivového oleje, část oleje si necháme stranou. Hotové pesto ihned použijeme nebo přendáme do suché sklenice vymyté horkou vodou, vršek pesta zalijeme zbylým olivovým olejem. Lososa očistíme od kůže a nakrájíme na středně velké kostky, zakapeme citrónovou šťávou a lehce osolíme. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a lžíci másla. Lososa na této směsi opečeme, až má lehce zlaté hrany. Těstoviny si uvaříme naskus v horké vodě s lžící soli a lžičkou oleje, po uvaření je rychle promyjeme vlažnou vodou a smícháme s většinou hotového pesta(záleží na chuti, lze použít jen část). Jednotlivé porce posypeme lososem, parmazánem a čerstvými bylinkami.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *