Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Vepřové medailonky s mojí pepřovou, pečené hranolky

Pepřovimg_0146á omáčka je… prostě to, co všechny ostatní nejsou – snadná, rychlá a hodí se téměř ke každému masu. Je také ideální pro milovníky ostrého jídla, pokud ovšem pikantnímu jídlu neholdujete, budete si k ní hledat cestu velmi velmi obtížně. Každopádně doporučuji vyzkoušet.

 

 

Receptů na pepřovou omáčku je velmi mnoho, všechny  se shodují na použití zeleného nakládaného pepře (prodává se ve skleničkách a vydrží vám na hodně dlouho), vínu, cibulce a smetaně na zjemnění. Recepty jsem se řídila čistě orientačně a vytvořila jsem svojí verzi pepřové, která je částečně vymixovaná dohladka s trochou kuliček pepře.

 

img_0147

Vepřové medailonky (4 porce)

  • 600-800g vepřové pečeně
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • sůl

Vepřovou pečeni očistíme, odblaníme a nakrájíme na tenká kolečka, přes masová vlákna. Maso osolíme, pokapeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Poté maso necháme (v plastové doze) marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc. Druhý den maso zprudka opečeme na rozpálené pánvi a urovnáme do pekáčku vyloženého alobalem, maso přiklopíme dalším alobalem a vytvoříme balíček. Necháme hodinu péct na 180 stupňů.

Pepřová omáčka

  • 1 menší cibule
  • lžíce másla
  • 50ml bílého vína
  • bujon (lépe rosol než kostka) či vývar
  • 2 lžičky zeleného pepře
  • 50 ml smetany (případně žervé)

Na pánvi, na které jsme připravovali maso, rozpálíme máslo a opečeme na něm cibulku do světla. Poté vlijeme víno a necháme ho odpařit. Následně omáčku rozředíme vodou, přidáme 1 lžičku zeleného pepře, bujon a smetanu. Poté povaříme zhruba pět minut a rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka. Poté omáčku rozředíme dle chuti vodou a přidáme ještě lžičku zeleného pepře. Nakonec ještě pět minut provaříme.

pečené hranolky

  • 800g brambor
  • olivový olej
  • sůl

Brambory omyjeme a poté nakrájíme na hranolky, vložíme je do hrnce s osolenou vodou a vaříme, dokud nejsou úplně tvrdé, ale zároveň se nerozpadají. Vodu slijeme a hranolky vsypeme na plech vyložený pečícím papírem pokapeme olivovým olejem a případně ještě lehce dosolíme. Pečeme na 180 stupňů zhruba 45 minut, několikrát je během pečení promícháme.

Medailonky podáváme přelité teplou omáčkou s bramborovými hranolky, a ideální je přidat ještě rajčatový salát (rajčata s olivovým olejem, solí, oregánem). img_0150

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *