Pepřová omáčka je… prostě to, co všechny ostatní nejsou – snadná, rychlá a hodí se téměř ke každému masu. Je také ideální pro milovníky ostrého jídla, pokud ovšem pikantnímu jídlu neholdujete, budete si k ní hledat cestu velmi velmi obtížně. Každopádně doporučuji vyzkoušet.
Receptů na pepřovou omáčku je velmi mnoho, všechny se shodují na použití zeleného nakládaného pepře (prodává se ve skleničkách a vydrží vám na hodně dlouho), vínu, cibulce a smetaně na zjemnění. Recepty jsem se řídila čistě orientačně a vytvořila jsem svojí verzi pepřové, která je částečně vymixovaná dohladka s trochou kuliček pepře.
Vepřové medailonky (4 porce)
- 600-800g vepřové pečeně
- 4 lžíce oleje
- 2 lžičky grilovacího koření
- sůl
Vepřovou pečeni očistíme, odblaníme a nakrájíme na tenká kolečka, přes masová vlákna. Maso osolíme, pokapeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Poté maso necháme (v plastové doze) marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc. Druhý den maso zprudka opečeme na rozpálené pánvi a urovnáme do pekáčku vyloženého alobalem, maso přiklopíme dalším alobalem a vytvoříme balíček. Necháme hodinu péct na 180 stupňů.
Pepřová omáčka
- 1 menší cibule
- lžíce másla
- 50ml bílého vína
- bujon (lépe rosol než kostka) či vývar
- 2 lžičky zeleného pepře
- 100g zakysané smetany
Na pánvi, na které jsme připravovali maso, rozpálíme máslo a opečeme na něm cibulku do světla. Poté vlijeme víno a necháme ho odpařit. Následně omáčku rozředíme vodou, přidáme 1 lžičku zeleného pepře, bujon a zakysanou smetanu. Poté povaříme zhruba pět minut a rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka. Poté omáčku rozředíme dle chuti vodou a přidáme ještě lžičku zeleného pepře. Nakonec ještě pět minut provaříme.
pečené hranolky
- 800g brambor
- olivový olej
- sůl
Brambory omyjeme a poté nakrájíme na hranolky, vložíme je do hrnce s osolenou vodou a vaříme, dokud nejsou úplně tvrdé, ale zároveň se nerozpadají. Vodu slijeme a hranolky vsypeme na plech vyložený pečícím papírem pokapeme olivovým olejem a případně ještě lehce dosolíme. Pečeme na 180 stupňů zhruba 45 minut, několikrát je během pečení promícháme.