Další z receptů pro milovníky kombinace citron-mák, vím, že na blogu už visí recept na podobné bábovičky, ale tohle je z jiného šálku. Bábovičky jsou po upečení uvnitř měkké a na povrchu bábovkově křupavé, zatímco tento chlebíček je tako “fluffy”. Je tedy velmi měkkoučký a vláčný a vydrží v tom stavu hned několik dní. Na slazení teď velmi ráda používám březový cukr, který se chová úplně stejně jako klasický nebo třtinový cukr, ale je zdravější variantou.
Citrónový chlebíček s mákem
- 150g másla
- 150g březového nebo třtinového cukru
- 3 vejce
- 2 bio citrony (ideálně zlatavé a uzrálé)
- 180g špaldové mouky
- kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce máku
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Do mísy vyklepneme vejce a vyšleháme je s cukrem do světlé pěny. Poté si nastrouháme kůru z citrónů, pouze žlutou část z povrchu a spolu s vymačkanou šťávou přidáme k vaječné směsi. Promícháme a do směsi zašleháme změklé máslo. Nakonec přisypeme špaldovou mouku, kypřící prášek a mák. Těsto dobře prošleháme, aby se spojilo. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem, dobře se do formy vkládá pokud nastřihneme u papíru rohy. Do formy přendáme těsto a povrch uhladíme. Chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu. Počkáme dokud chlebíček nevychladne a potom ho vyndáme z formy a nakrájíme.