Kde začít, jak popsat, jak začnete péct z brambor, i když ze sladkých? 😀 Přítel je má rád, moc rád a tak jsem se snažila najít recept, který bych poupravila poté byl k použití. Povedlo se, dokonce velice. Buchta připomíná klasickou mramorovou bábovku a pokud použijete jinou formu a vynecháte posyp, bude úplně jako mramorová. Tak to bude příště, protože k neděli prý bábovka patří, i taková batátová pohanková bez cukru :).
Batátová bezlepková bábovka
- 1 střední batát – oloupaný a uvařený
- 1 banán
- 2 vejce
- 4 lžíce stévie
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 150ml mléka
- 70g tvarohu
- 50g pohankové mouky
- 30g proteinu
- 15g kakaa
- 40g ovesné mouky
- 1 lžička skořice
- 1 velká lžíce medu
- 30g oříškového másla
Uvařený batát si rozmixujeme s banánem a stévií. K hmotě přimícháme kypřící prášek, mléko a tvaroh. Poté přidáme také pohankovou mouku promíchanou s proteinem (použila jsem příchuť bílá čokoláda). Polovinu těsta odebereme a smícháme s kakaem. Do silikonové formy (nebo jiné vymazané a vysypané moukou) střídavě naléváme světlé a tmavé těsto a nakonec lehce promícháme několika tahy vidličkou. V hrnečku rozehřejeme med s oříškovým máslem a skořicí, do směsi přidáme ovesnou mouku a vytvořenou drobenkou posypeme vrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu.