Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Batátová bezlepková bábovka

Kde začít, jak popsat, jak začnete péct z brambor, i když ze sladkých? 😀 Přítel je má rád, moc rád a tak jsem se snažila najít recept, který bych poupravila poté byl k použití. Povedlo se, dokonce velice. Buchta připomíná klasickou mramorovou bábovku a pokud použijete jinou formu a vynecháte posyp, bude úplně jako mramorová. Tak to bude příště, protože k neděli prý bábovka patří, i taková batátová pohanková bez cukru :).

Batátová bezlepková bábovka

  • 1 střední batát – oloupaný a uvařený
  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 4 lžíce stévie
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 150ml mléka
  • 70g tvarohu
  • 50g pohankové mouky
  • 30g proteinu
  • 15g kakaa
  • 40g ovesné mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 velká lžíce medu
  • 30g oříškového másla

 

Uvařený batát si rozmixujeme s banánem a stévií. K hmotě přimícháme kypřící prášek, mléko a tvaroh. Poté přidáme také pohankovou mouku promíchanou s proteinem (použila jsem příchuť bílá čokoláda). Polovinu těsta odebereme a smícháme s kakaem. Do silikonové formy (nebo jiné vymazané a vysypané moukou) střídavě naléváme světlé a tmavé těsto a nakonec lehce promícháme několika tahy vidličkou. V hrnečku rozehřejeme med s oříškovým máslem a skořicí, do směsi přidáme ovesnou mouku a vytvořenou drobenkou posypeme vrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *