Na začátku léta jsem snila o tom, kolik skvělých dortů a koláčů upeču, kolikrát se pojedeme někam koupat a jak si to všechno užijeme. Nakonec to samozřejmě dopadlo úplně jinak, úplně otravnou sérií zdravotních problémů, které mi dělaly vrásky, kazily náladu a poslední na co, jsem měl náladu bylo psaní blogu. Vařila jsem velmi jednoduše, aby mi to bralo co nejméně sil a myšlenek. A teď začátkem října mi to začalo být docela líto, protože já miluju kreativní vaření a zkoušení nových věcí. Tak snad se to postupně projeví na blogu.
Bezlepkový koláč z rýžové mouky s borůvkami
- 400g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 180g březového cukru
- vanilkový cukr
- 300g rýžové mouky
- kypřící prášek do pečiva
- borůvky
- mandlové plátky/drobenka
- máslo a hrubá mouka(kokosová) na vysypání plechu
Bílý jogurt vyklopíme do mísy, přidáme vejce a rozpuštěné máslo a pořádně prošleháme metlou. Poté přidáme březový a vanilkový cukr a promícháme. Nakonec přidáme mouku, posypeme kypřícím práškem a opět metlou promícháme. Velký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pomocí stěrky rozprostřeme těsto, je dobré ji namočit nebo si pomoci lehce prsty, protože těsto hodně lepí. Pokud si chceme zjednodušit práci a máme raději vyšší buchty, rozetřeme těsto do polovičního plechu. Povrch posypeme borůvkami a mandlovými plátky. Ještě lepší volbou je drobenka, ale záleží kolik mátě času v záloze :).