Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY

Bavorské vdolečky smažené na domácím přepuštěném másle

Pamatuje si tuhle klasiku? Většina z nás má bavorské vdolečky spojené se školní jídelnou a z jedním z těch oblíbených sladkých jídel. To, co, mi vždycky na podobných receptech vadilo, je jídlo smažené na nejlevnějším slunečnicovém nebo řepkovém oleji, který je z jídla cítit; někomu to vadí více, někomu méně. Prima alternativou je smažené na přepuštěném másle, které jsem vyráběla z másla v akci (24Kč), tentokrát není nutné používat to nejkvalitnější máslo. Smažení na přepuštěném másle bylo klasickou přípravou našich prababiček a musím říct, že výbornou. Vdolky do sebe nenasály prakticky žádný tuk a byly bezvadné.

P.S. Špaldovou mouku snadno nahradíte klasickou pšeničnou, med naopak krystalovým cukrem.

Bavorské vdolečky smažené na domácím přepuštěném másle

  • 120ml mléka
  • 15g čerstvých kvasnic
  • 20g medu
  • 100g polohrubé špaldové mouky
  • 150g hladké špaldové mouky (+ na zpracování těsta)
  • 1 vejce
  • 30g másla
  • 2 lžíce rumu/amaretta
  • švestková povidla
  • vaničkový tvaroh/zakysaná smetana + tvaroh na strouhání

přepuštěné máslo:

  • 250g másla (+ jemné sítko)

 

Nejdříve si den předem vytvoříme přepuštěné máslo. Máslo nakrájíme na kostky a rozpustíme v kastrůlku, když začne bublat, snížíme teplotu vařiče a máslo necháme pozvolna vařit. Při přepuštění máslo vydává praskavavé zvuky a jeho barva se mění na jasně zlatou, nikoliv hnědou. Průběžně odebíráme lžící bílou pěnu, kterou můžeme v dalších dnech použít do pečení, kaše nebo na chleba. Hotové máslo už netvoří pěnu a má zlatou barvu. Necháme trochu zchladnout a poté přelijeme přes jemné sítko do pečlivě vymyté sklenice. V lednici necháme ztuhnout, poté používáme stejně jako olej.

 

Na vdolečky si nejdříve připravíme kvásek, mléko zahřejeme a do vlažného přidáme rozdrobené droždí a med. Směs na kvásek promícháme a necháme několik minout odpočinout. Mezitím si v míse smícháme obě mouky, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec přidáme oživlý kvásek a zpracujeme rukama těsto. Postupěn přisypáváme další mouku do doby než je těsto hlakdé a nelepivé. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat. Poté těsto rozválíme na ploše podsypané moukou a z plátu, který má zhruba 2cm vykrajujeme skleničkou kolečka. Necháme opět kynout zhruba 30 minut. Vě větším hrnci rozpálíme dostatečné množství přepuštěného másla – vdolky se při smažení nesmí dotýkat dna. Do vykrájených koleček z těsta uděláme druhou stranu vařečky dírku, aby se lépe propekly. Kolečka postupně vkládáme do přepuštěného másla a smažíme z jedné i druhé strany. Hotové odkládáme na papírové ubrousky a ještě otřeme přebytečný tuk. Hotové vdolky podáváme potřené povidly a s tvarohem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *