Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Strouhaný jablečný lowcarb koláč

Některé recepty je snadné si rychle zamilovat, dříve jsem ujížděla na řezech z kakaového fazolového těsta, teď u mě vede tato dokonalá parodie na křehké těsto. Ani vaše babička by nepoznala, že se nepotkalo s klasikou bílou moukou nebo cukrem nebo…. že je v těstě schovaná mozarella. Ta, samozřejmě není cítit. Toto těsto je vhodné na jakoukoliv variaci na křehké těsto a plnohodně a chutněji ho nahradí.

 

Strouhaný jablečný lowcarb koláč

  • 125 mozarelly
  • 1 vejce
  • 50g másla
  • 2 lžíce tekuté stévie
  • 30g kokosové mouky
  • 60g mandlové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 4 jablka
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce stévie
  • 2 lžičky skořice
  • hrst sušených brusinek

Mozarellu nakrájíme na kusy a zalijeme rozpuštěným máslem. Rozmixujeme na hladké těstíčko a poté mixování opakujeme po přidání vejce a stévie. Přimícháme kokosovou a mandlovou mouku (testovala jsem i mleté mandle a v pohodě) a kypřící prášek. Matlavé těstíčko dáme v míse na pů hodiny do lednice. Po uplynutí času těsto dostatečně absorbuje vodu. Polovinu vložíme do igelitového sáčku a necháme ztuhnout v mrazáku. Druhou polovinu pečlivě roztlačíme na dno střední zapékací misky vyložené pečícím papírem. Jablka si očístíme a na hrubou nastrouháme. Přidáme k ním citrónovou šťávu, stévii, skořici a sušené brusinky. Jablečnou směs rozdělíme na první vrstvu těsta a pečlivě přitlačíme. Poté vyndáme zbylé těsto z mrazáku a nastrouháme ho rovnoměrně na povrch koláče. Finální produkt necháme péct v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba hodinu. Krájíme až po vychladnutí, jinak se rozpadá.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *