Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Bílkový biskupský chlebíček s kokosovým cukrem

Doma se nám vrší bílky, protože můj přítel si na ně před lety vybudoval intoleranci (12 syrových vajec denně v kefíru, to chceš) a teď se to s nimi snaží nepřehánět. Vždycky, když se sklenice plní, snažím se vymyslet, co s nimi. Pusinky se mi většinou dělat nechce, protože Pavlovy jsou nejlepší s čerstvým letním ovocem, Andělský dort zase potřebuje spoustu v zimě nedostupných malin, bílkové omelety mě netáhnou… a to je čas na tento bílkový biskupský chlebíček. Neděste se tmavší karamelové barvy, tu způsobil kokosový cukr, pokud použijete klasicky krystalový cukr, tak váš chlebíček bude klasicky světlý.

Bílkový biskupský chlebíček s kokosovým cukrem

  • 7 bílků (cca 210g)
  • špetka soli
  • 100g kokosového cukru (může být i klasický)
  • lžička vanilkové pasty
  • žloutek
  • lžička kypřícího prášku
  • 160g špaldové mouky
  • 70g rozpuštěného másla
  • hrst brusinek
  • hrst kandované pomerančové kůry
  • hrst mandlí
  • 30g hořké čokolády
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

 

Bílky si vyšleháme se špetkou solí dotuha a poté s nimi pečlivě prošleháme kokosový cukr, za snížených otáček přišleháme také vanilkovou pastu, žloutek a kypřící prášek. Nakonec přišleháme také mouku a rozpuštěné nepříliš horké máslo. Lžící do těsta přimícháme brusinky, kandovanou pomerančovou kůru, mandle a nasekanou hořkou čokoládu. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 45 minut, dokud není povrch tmavě zlatý. Chlebíček po dopečení necháme deset minut stát a teprve poté vyklopíme. Povrch můžeme ještě polít čokoládovou polevou, ale není to nutné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *