Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Jablečné galetky

  Ačkoliv na blogu visí už recept na jablečný koláč z křehkého těsta a karamelizovanýcch jablek, rozhodla jsem se nabídnout alternativu pro ty, co si nechtějí mazat hrnec od karamelu nebo prostě nemají formy, které by byly vhodné na koláč. Jen myslete na to, že budete potřebovat váleček, který je převelice nutný. Mně se v minulosti takhle zadařilo u prvního jídla na bytě, které jsem pekla – měl to být celozrnný jablečný tažený závin a byla to skoro Hirošima, která připomínnala dobrý závin jen opravdu vzdáleně.

 

Jablečné galetky

  • 400g hladké mouky + na podsypání
  • 80g třtinového cukru
  • 200g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku studené vody
  • 1- 1,5kg jablek
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 lžíce citónové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • mandlové plátky

Nejdříve si připravíme křehké těsto, ve velké míse smícháme mouku se třtinovým cukrem a změklým máslem. vznikne nám drobenka, ke které poté přihodíme vajíčka a studenou vodu. Poté vytvoříme hladké měkkčí těsto, pokud se lepí, přihodíme ještě trochu mouky. Těsto necháme chladit alespoň hodinu v lednici. Jablka očistíme a nakrájíme na plátky, přidáme k nim skořici, pudinkový prášek, citrónovou šťávu, med a nakonec brusinky. Polovinu těsta rozválíme na pečícím papíře do širokého kruhu, do středu vložíme polovinu jablečné náplně a okraje lehce přehneme dovnitř. Galetku po krajích posypeme mandlovými plátky.To samé opakujeme se druhou polovinou těsta a náplně. Galetky dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů zhruba na hodinu.

P.S. Pokud chcete galetky ještě vylepšit, pod zahnuté kraje těsta nasypte mleté oříšky.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *