Přesto, že nejsme celiaci a ani nemáme intoleranci lepku, snažím se to s klasickou moukou nepřehánět a vymýšlet různé výživově zajímavější recepty. Pokud pečete často tradičním způsobem, pracujete denně s bílou pšeničnou moukou a cukrem a pravděpodobně jíte každý den mouku s cukrem… U nás se peče často a z toho důvodu se snažím recepty střídat a používat i alternativnější suroviny. Někdy máme klasické kynuté buchty a někdy zase tuto bezlepkovou bublaninu, která je moc dobrá, i když je křehčí než klasická.
Bezlepková bublanina s třešněmi
- 3 vejce
- 50g třtinového cukru + 3 lžíce tekuté stévie
- 2 lžíce horké vody
- 50g rozpuštěného kokosového oleje
- 80g rýžové mouky
- 60g pohankové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 500g třešní
- máslo a hrubá mouka na plech
Nejdříve si oddělíme vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a ke konci šlehání přisypeme 25 g cukru a znovu vyšleháme na lesklý tuhý sníh. Žloutky smícháme se zbylými 25g cukru, stévií a horkou vodou. Směs vyšleháme do světlé nadýchané pěny, bude to trvat okolo pěti minut. Poté ke žloutkové směsi přišleháme kokosový olej, rýžovou a poahankovou mouku a kypřící prášek. Když je směs hladká, přimícháme opatrně lžící bílkový sníh. Středně velký pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj rovnoměrně rozetřeme a poklademe vypeckovanými třešněmi. Pečeme na 150 stupňů zhruba 40 minut. Bublaninu krájíme až dobře vychladlou.