Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Jarní závitky s mangovou omáčkou

Jarní závitky jsou suprové jídlo, ale ne takové, které se rozhodnete dělat pro jednoho… K tomu, abych se odhodlala závitky motat, bylo potřeba několik měsíců a jeden chlap. Výsledek byl super, i když pokud se rozhodnete použít trhané hovězí, bude nutné začít vařit už o den dříve. Ještě několik praktickch poznámek, mangová omáčka je skvělá a nedoporučuji ji nevynechat, dodává závitkům říz. Rýžový papír na závitky se mi o něco hůře točil, protože byl primárně určen na smažené závitky, tak zkuste mít při výběru lepší rukuý.

Jarní závitky s mangovou omáčkou

  • mango
  • limeta
  • 1cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce vinného nebo rýžového octa
  • 2 lžíce sladkokyselé omáčky s chilli
  • kešu nebo arašídy
  • trhané hovězí 300g (viz recept dole)
  • rýžový papír (alespoň 12 kruhů)
  • 50g tenkých rýžových nudlí vermicelli
  • 1/2 okurky hadovky
  • 2 mrkve
  • 2 avokáda
  • červená cibule
  • směs listových salátů
  • koriandr

Nejdřívě si připravíme mangovou omáčku na namáčení závitků – mango očistíme, nakrájíme na kusy a rozmixujeme se šťávou z jedné limety, s očištěním kouskem zázvoru, chilli omáčkou a octem. Kešu nasekáme na jemné kousky a opečeme na pánvi nasucho. Omáčku přendáme z mixeru do misky a posypeme opečenými kešu. Poté si připravíme zeleninu, okurku a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky, asi 7 cm dlouhé. Avokáda očistíme a nakrájíme na půlměsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Saláty a koriandr omyjeme. Ohřejeme si vodu, osolíme ji a zalijeme jí rýžové nudle, když vodu nasají a uvaří se, tak z nich vodu slijeme. Připravíme si velký hluboký talíř nebo mísu a do ní nalijeme vlažnou vodu, každý papír na několik sekund namočíme, poté ho položíme na prkýnko a plníme. Do první třetiny naskládáme trochu nakrájené zaleniny s avokádem a salátem. Na ni dáme trošku rýžových nudlí, trhané maso a navrch několik lístků korandru. Závitek začneme stáčet, pote přehneme dovnitř kraje a závitek dobalíme. Takto pokračujeme, dokud nedojdou všechny suroviny. Závitky poté ihned podáváme s mangovou omáčkou.

*Trhané hovězí vyrobíme snadno v hrnci nebo pomalém hrnci. Kousek zadního hovězího očistíme a nakrájíme na větší kusy. Maso posypeme pepřem, chilli a solí a necháme se lžičkou olivového oleje dusit. V pomalém hrnci nemusíme přilévat vodu, v klasickém musíme pohlídat, aby se maso pomalu vařilo a nepřipálilo. Hotové měkké maso rozebereme na vlákna a použijeme do závitků nebo jako náplň baget.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *