Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý kakaový koláč s kokosovými kuličkami

  Jsou recepty, na které mám zálusk dlouho a když se konečně odhodlám je zkusit, začnou se mi dělat vrásky na čele, protože se to podle daného receptu vůbec nedaří. Bylo to i v tomto případě, kdy bylo zas nutné improvizovat. Tenhle recept takový byl – chtěl trošku vrásek, trošku přemýšlení, ale nakonec byl výsledek lepší než originál (minimálně po vizuální stránce). Základní těsto je světlejší než byste čekali při použití 40 gramů kakaa, je to proto že jsem využila přírodní nealkalizované kakao, které je o dost světlejší než klasické.

Zdravý kakaový koláč s kokosovými kuličkami

  • 250g měkkého tvarohu(z papíru)
  • 80g strouhaného kokosu
  • 1 vejce
  • 30g vanilkového proteinu
  • 20g vanilkového pudinkového prášku
  • 10ml tekuté stévie
  • cca 30ml vody
  • 300g jablečného pyré nebo přesnídávky
  • 3 vejce
  • 20ml tekuté stévie
  • 100g nízkotučného tvarohu
  • 150g bílého jogurtu
  • 40g holandského kakaa(já měla přírodní, je světlejší)
  • 30g čokoládového proteinu
  • 3 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • 150g pohankové mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100g hořké čokolády (70% kakaa)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • strouhaný kokos.

Nejdříve si připravíme kuličky – v míse smícháme měkký tvaroh s kokosem, vejcem, vanilkovým proteinem a pudinkovým práškem, tekutou stévií a trochou vody, začneme s 30ml a vodu přidáváme podle hustoty těsta. Hotovou směs odložíme do lednice. Na hnědé těsto prošleháme jablečné pyré s vejci a stévií a následně přidáme nízkotučný tvaroh, jogurt, holandské kakao, čokoládový protein, kokosový olej, pohankovou mouku a kypřící prášek. Vše pečlivě prošleháme do hladkého těsta. Dno velké dortové formy vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na dno formy vlijte část těsta. Rukama tvoříme z kokosové směsi kuličky a pokládáme je do těsta, začneme u okrajů formy a pokračujeme do středu. Když máme hotovo, vlijeme na kuličky zbytek těsta – začínám od středu, aby se vám nerozkutálely po těstu. Koláč pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu. Vychladlý koláč polijeme polevou z rozpuštěné čokolády s kokosovým olejem. Okraje na závěr posypeme strouhaným kokosem a necháme v lednici ztuhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *