Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Bezlepkový meruňkový koláč s pistáciemi

Doma mám ještě spoustu druhů bezlepkové mouky, jak vyplývá již z minulých příspěvků. Myslím si, že to není úplně k zahození, protože se to s bílou pšenicí až moc přehaní a taková směska bezlepkových mouk, které používám i v tomto receptu, je daleko přínosnější pro tělo. Téměř všechny lze nahradit až na kokosovou, ta má totiž šílenou savost. Meruňky používám moc ráda úplně ve všech receptech a sdílím názor, že ani pistáciemi se nic nezkazí :).

Bezlepkový meruňkový koláč

  • 3 vejce
  • 30g oříškového másla (já arašídy s bílou čoko)
  • 150ml mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 50g tvarohu
  • 50g bílého jogurtu
  • 3 lžíce tekuté stévie (nebo med)
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 odměrka proteinu = 30g (bílá čokoláda/vanilka)
  • 70g ovesné mouky
  • 25g kokosové mouky
  • 30g rýžové mouky
  • 3/4 kila meruněk
  • nasekané pistácie
  • máslo a hrubá forma na plech

Nejdříve si rozdělíme vejce ne bílky a žloutky. V jedné mísy vyšleháme bílky na sníh. ve druhé míse šleháme žloutky do pěny a poté k nim přišleháme postupně roztopené oříškové máslo, mléko, kypřící prášek, tvaroh, jogurt a stévii. Poté začneme do tekuté směsi šlehat i suché ingredience, tedy pudinkový prášek, protein a všechny mouky – ovesnou, kokosovou, rýžovou. Nakonec do těst aopatrně přimícháme sníh z bílků. Velký plech si vymažeme máslem a vysypeme jakoukoliv hrubší moukou nebo kokosem. Těsto opatrně rozetřeme a položíme na něj omyté rozpůlené meruňky. Nakonec zasypeme nasekanými nesolenými pistáciemi a necháme péct na 150 stupňů zhruba hodinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *