Koláče, bábovky, muffiny,  Kynuté těsto,  RECEPTY

Svatomartinské rohlíčky

Možná spíš svatomartinské rohlíky, protože rohlíčky pro mě představují spíš drobné vánoční cukroví. Ale byly už podruhé fajnové a k tradici prostě patří. Zvolila jsem kynutou varinatu, protože kynuté těsto mám moc ráda a ještě raděj s ním pracuji. Vyhraďte si chviličku i  mimo Martina a popečte si. A pokud vás nebaví rohlíčky, smotejte těsto do šátečků, s těstem se skvělě pracuje, takže splní svoji funkci stejně skvěle i v jiné formě.

 

Svatomartinské rohlíčky

  • 250ml mléka
  • 50g cukru
  • 30g čerstvého droždí/sáček sušeného
  • 600g hladké mouky
  • 150g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • vejce a hrst ořechů na posyp

náplně: povidla se skořicí(perníkovým kořením, lžící rumu a strouhaným perníkem nebo škrobem

tvaroh v papíru rozmíchaný s vejcem a s vanilkovým a moučkovým cukrem

ořechová: 200g mletých nebo umixovaných ořechů svařených se 150 ml mléka, cukrem a trochou skořice

 

Nejdříve si připravíme kvásek, ohřejeme na něj mléko, aby bylo teplé, ne horké a poté rozmícháme kvasnice a cukr. Necháme tuto směs chvíli odpočívat a mezitím si navážíme mouku a rozehřejeme máslo. Do mouky přidáme dvě vejce, vzešlý kvásek a trochu promísíme, nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Uhněteme vláčné těsto, připadně si pomůžeme troškou mouky a poté necháme kynout zakryté útěrkou alespoň hodinu. Těsto si rozdělíme na poloviny, každou vyválíme do tenoučké placky a tu rozkrojíme na osm výsečí. Na široký kraj dáme větší lžičku náplně a stočíme do rohlíčku, který zahneme do podkovy. Rohlíčky skládáme na plech vyložený pečícím papírem, udržujeme rozestupy, dost ještě nakynou. Potřeme vejcem, posypeme oříšky a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v rozpálené troubě na 150 stupňů, zhruba 40 minut nebo dokud nejsou zlatavé.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *