Tvarohová bábovka a piškotové těsto nejdou moc dohromady, ale v tomhle receptu se tyhle dvě věci střetávají. Bábovka je velmi lehká a snadno stravitelná, protože obsahuje nízké množství másla a daleko méně mouky než tradiční varianty. Bábovka místo cukru obsahuje tekutou stévií, ale tu je možné snadno nahradit světlým květovým medem.
Zdravá piškotová bábovka z tvarohu
- 4 vejce
- 250g tvarohu
- 100g bílého jogurtu
- 50g másla
- lžička vanilkového extraktu
- 5 lžic tekuté stévie
- 200ml mléka
- 150g mouky (směs pohanková – špaldová)
- 30g kokosové mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh a poté k nim přišleháme žloutky. Vedle v misce vyšleháme změklé máslo s bílým jogurtem, vanilkovým extraktem, stévií a mlékem. K této směsi přidáme obě mouky a kypřící prášek. Nakonec opatrně vmícháme žloutkovo-bílkovou směs. Jednu třetinu odložíme do misky a obarvíme kakaem. Do silikonové bábovkové formy (nebo jiné vymazané máslem a vysypané moukou) dáme polovinu světlého těsta, na něj kakaové a znovu světlé. Špejlí nebo opačnou stranou lžíce směs lehce promícháme. Bábovku necháme péct dozlatova na 150 stupňů zhruba hodinu.