Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Nejlepší krupicová kaše s karamelizovanými banány

Nejlepší je tahle kaše z dvou důvodů, první spočívá v tom,  že to tvrdil můj přítel a věřím tomu, protože to otřáslo všemi prvenstvími jeho maminky a babičky (školní jídelna není instituce, se kterou by se dalo na poli gastronomie soupeřit). Druhý důvod je ten, že jsem ji vařila s opravdovou pečlivostí a láskou a myslím, že to je na receptu vidět. Rozhodně nevynechávejte první bod receptu, kdy se krupička namáčí v chladném mléce.

Nejlepší krupicová kaše s karamalizovanými banány

(2 porce)

  • 500ml plnotučného čerstvého mléka
  • 40g dětské krupičky
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • 2 velké banány
  • 2 lžíce másla
  • 2-3 lžíce medu
  • 50g hořké čokolády
  • mletá skořice
  • případně máslo

 

Mléko si odměříme a v kastrůlku smícháme s krupičkou a vše necháme několik hodin odstát – ideální je dělat kaši na snídani a krupičku takto namočit večer než půjdete spát. Kaše z nasáté krupičky bude jemnější a hladší. Ráno začneme směs zahřívat a přidáme lžíci medu a špetku soli. Vaříme na mírném plamenu dokud kaše nezhoustne, tedy zhruba pět minut a stále pečlivě mícháme metličkou. Hotovou kaši rozdělíme do dvou hlubších talířů a ozdobíme čokoládou, karamelizovanými banány, skořicí; pokud to máte rádi, tak i kouskem kvalitního másla.

(Karamelizované banány připravíte snadno v několika minutách, banány nařežeme na širší šikmé plátky a v nepřilnavé pánvi rozpustíme máslo s medem (nám stačily dvě lžíce, ale můžete pro sladší chuť přidat i třetí). Když směs v pánvi zkaramelizuje, přidáme banány a opékáme dokud nezměknou. Občas pánví zakroužíme, aby karamel obalil rovnoměrně všechny kousky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *