Můj přítel (tedy už snoubenec) mi kdysi vyprávěl o tom, jak svojí mámě vyjídal z koláčů ovoce s drebenkou a těsto vyhazoval. Pro takové “záškodníky” je britský crumble, který žádné těsto nemá. Jde jen o pečené ovoce s drobenkou. I v tomhle receptu výborně funguje kombinace rebarbory a jahod, rozhodla jsem se, že by byla škoda tak zdravou věc rozbít drobenkou z lepkové mouky a cukru, a proto přináším zdravější alternativu. Mandlová mouka drobenku výborně ovoní a pohanková ji dodá křupavost, ačkoliv není v chuti prakticky poznat. Cruble je nejlepší ještě teplý s náloží zmrzliny.
Bezlepkový crumble s jahodami a rebarborou
- 500g rebarbory (1 velký stvol)
- 500g jahod
- 2 lžíce medu
- 120g mandlové mouky
- 80g pohankové mouky
- 2 lžíce medu
- 30g změklého másla
- zmrzlina k podávání (breyers salted caramel)
Rebarboru okrojíme na krajích a poté ji oloupeme. Očištnou rebarboru nakrájíme na tenká kolečka a smícháme ji s dvěma lžícemi medu. Jahody si omyjeme, odřežeme stopky a poté je nakrájíme ma čtvrtky. Rebarboru smícháme s jahodami a rozprostřeme na dno středního pekáčku. Ve druhé míse smícháme mandlovou a pohankovou mouku, med a změklé máslo. Vytvoříme měkkčí drobenku, kterou rozprostřeme na ovoce. Hotový crumble pečeme dozlatova, na 150 stupňů zhruba 40 minut. Podáváme teplý se zmrzlinou.