Vánočku peču na Vánoce už asi pět let, vlastně si bez ní Štědrý den ani nedokážu představit. Ráno ji “pucuju” namazanou máslem a s dostatečným množstvím meruňkové marmelády. Letos jsem pekla z dvojnásobného množství a vánočky putovali i k přáteli a klasicky k prarodičům. Vyměnila jsem jen mouku, místo klasické bílé pšeničné jsem použila hladkou špaldu. Brusinky ve vánočce miluju, můžete jimi kopletně nahradit hrozinky.
Špaldová vánočka
- 250ml mléka
- 22g čerstvého droždí
- 1 vanilkový cukr
- 80g moučkového cukru
- 500g hladké špaldové mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 100g másla
- nastrouhaná citrónová kůra (z 1/2 citrónu)
- hrst sušených brusinek
- hrst hrozinek
- vejce na potření + mandlové plátky
Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Poté do něj rozdrolíme droždí a přidáme vanilkový i moučkový cukr. Směs vytvoří kvásek, který necháme vzejít. V mezičase si do míse odměříme mouku, přidáme do ní žloutky, sůl, rozpuštěné máslo a nastrouhanou citrónovou kůru. Poté přilijeme vzešlý kvásek. Zpracujeme těsto, který se nelepí a mísu se zpracovaným těstěm zakryjeme útěrkou. Necháme kynout alespoň 90 minut, poté do těsta přimícháme brusinky a hrozinky. Těsto si rozdělíme na děvět dílů. Z prvních čtyř vyválíme tenké hady, ze kterých spleteme cop, který vytvoří první patro vánočky. Střed patra lehce promačkáme a na něj spleteme z dalších tří dílů cop. Poté střed opět promáčkneme a na něj spleteme cop ze dvou vyválených dílů těsta. Kraje cop schováme dolů pod vánočku. Celý výtvor zpevníme špejlemi. Ve středu je vpíchneme kolmo, po stranech nakřivo přes vrstvy. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Vánočku necháme ještě patnáct minut kynout a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150 stupňů.