Podzim strašně moc vybízí k teplým čajíkům a kávám doplněným bezva dortíky. Pokud nebudete chtít příliš hřešit nebo se tláskat nebo celkově nevyhledáváte klasickou mouku, můžete sáhnout po zdravější alternativě, kterou je dort nabouchaný bílkovinami a zdravými tuky. Korpus je tvořen netradiční kombinací tvarohu, vajec a kokosové mouky, která zajistí vláčnost a trvanlivost dortu. Krém je z hustého kokosového pudinku a tvarohu, vše dozdobené kokosovými kuličkami – je na vás jestli si vytvoříte lowcarb verzi z mandlí a kokosu nebo sáhnete po klasickém raffaelu.
P.S. Pokud vás dort zaujal, rovnou zdvojnásobte množství surovin a upečte ho do klasické velké formy.
Zdravý kokosový lowcarb dort
(poloviční forma na dort)
- 250g nízkotučného tvarohu
- banán
- 2 vejce
- 3 lžíce tekuté stévie(nebo med)
- 4 vrchovaté lžíce kokosové mouky
- 4 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
- 2 lžičky kypřícího prášku
- hrnek kokosového mléka
- 3 lžíce tekuté stévie(nebo med)
- kokosový pudinkový prášek
- 250g nízkotučného tvarohu
- strouhaný kokos
- kokosové kuličky
Do mísy vyklepneme tvaroh, přidáme banán, vejce a stévii a vše promixujeme ponorným mixérem na kaši. Poté přidáme kokosovou mouku, strouhaný kokos a kypřící prášek a znovu promixujeme. Hotové těsto vlijeme do malé dortové formy, u které jsme vyložili dno a boky pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut, povrch musí zezlátnout. Poté necháme piškot vychladnout a připravíme krém. V hrnci svaříme kokosové mléko se stévií a pudinkovým práškem na hustý pudink a do ještě horkého přimícháme druhou dávku tvarohu. Hotový krém a občas promícháme, a když přestane být horký a začně tuhnout, tak ho využijeme na dokončení dortu. Kokosový korpus vodorovně prořízneme a slepíme polovinou krému. Zbytek krému rozdělíme na hořejší stranu a boku, po kterých krém rozetřeme kuchyňským nožem. Nakonec dort hustě zasypeme strouhaným kokosem a necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním dozdobíme kokosovými kuličkami.