Mamka mi vozí jablka, taková ta, co vyrostou sama na vaší zahradě a jsou ještě o level výš než ta bio. Před dvěma týdny jsme bohužel konstatovali, že naše lednice začíná být přeplněná, a tak došlo na tenhle klasický podzimní dort, ale v novém provedení. Byl to takový pěkný páteční večer, já krouhala jablka, potom je Kuba strouhal a já u toho žehlila… 😀
Jablečný nepečený dort s tvarohovým krémem a skořicí
(malá forma 6-8 porcí)
- 0,5kg jablek (již očištěná)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3/4 balení vanilkového pudinkového prášku
- 100g cukrářských piškotů
- 250g nízkotučného tvarohu
- 150g zakysané smetany
- javorový sirup/med
- 1/3 balení vanilkového pudinkového prášku bez vaření – krém Olé
- mletá skořice
Jablka nastrouháme nahrubo do hrnce a podlijeme trochou vody. Dusíme s postupným přiléváním vody, dokud se úplně nerozvaří. V průběhu přidáme med a citrónovou šťávu. Když jsou jablka rozvařená, tak si v misce smícháme půl hrnečku vody s vanilkovým pudinkovým práškem. Rozmíchaný pudinkový prášek vlijeme k jablkům a vaříme tři minuty do zhoustnutí. Menší zapékací misku si vyložíme pečícím papírem a na dno rozložíme piškoty, na ně rozetřeme připravenou jablkovou náplň. Tento základ dortu necháme v lednici alespoň hodinu zatuhnout. Poté ozdobíme krémem, který si připravíme vyšleháním tvarohu, zakysané smetany a javorového sirupu (lze i ručně metličkou). Krém zahustíme pudinkovým práškem bez pečení, je nutné ho pečlivě zamíchat. Krém nastříkáme na základ dortu zdobícím sáčkem s kovovou špičkou. Vršek posypeme přes sítko mletou skořicí a necháme ještě minimálně dvě hodiny v lednici ztuhnout a vychladit.