Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Ostružinový tvarohový cheesecake

  V minulosti jsem psala, že cheesecaková řada se na blogu ještě rozroste. Nejdříve to vypadalo na jahody, poté maliny a… vidíte, nakonec ostružiny. Od pobytu ve Francii mi ostružiny přirostly k srdci a myslím, že při pečení slibně nahrazují maliny, které už mají svou letošní sezónu za sebou. Tradičně kombinuji v cheesu vanilku s citrónovou šťávou a kůrou, pro tentokrát jsem na citron při nákupech zapomněla, takže je v tvarohu “jen” vanilková pasta a hrst ostružin. Cheesecake se hůř krájí, chce to opatrnost, ale za tu nálož ostružin to stojí.

Ostružinový tvarohový cheesecake

  • 100g celozrných sušenek (použila jsem oříškové od značky Reis)
  • 25g másla
  • 25ml vody
  • 500g nízkotučného tvarohu
  • 200g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vanilkové pasty
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 30g proteinu (vanilka/bílá čoko)
  • tekutá stévie
  • 400g ostružin
  • dortové želé
  • květy levandule

Nejdříve si rozemeleme v robotu  sušenky (horší cestou je mlátit je válečkem). K sušenkové drti přidáme rozpuštěné máslo a vodu. Vznikne lepkavá hmota, kterou rovnoměrně roztlačíme na dno malé dortové formy (je dobré vyložit si dno pečícím papírem). Sušenkový základ necháme předpéct v troubě zhruba pět minut na 150 stupňů. Mezitím si metlou rozšleháme jogurt s bílým jogurtem, vejci, vanilkovou pastou, pudinkovým práškem, proteinem a stévií dle chuti. Směs vlijeme na předpečené sušenky a do směsi ještě vtlačíme několik ostružin, zhruba 1/4. Připravíme si velký plech, vložíme na něj formu a malou zapékací misku s vodou. Vložíme do trouby a pečeme na 170 stupňů zhruba hodinu, až povrch lehce změní barvu a střed nebude tekutý, pak troubu vypneme a pootevřeme, raději nevytahujeme ven, jinak by popraskal. Po zchladnutí na pokojovou teplotu vložíme na noc do lednice. Ráno odkrojíme ostrým nožem dort od krajů formy a navrch rozložíme zbytek ostržin. V 250ml vody si rozmícháme prášek na čiré dortové želé a lžičku stévie. Dvě minutky svaříme, necháme pět minut zchladnout a pak po vrstvách mašlovačkou cakáme a potíráme vršek dortu. Necháme půl hodiny ztuhnout v lednici, dort můžeme ještě pro vůni dozdobit snítkou květou levandule.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *