Dorty a zákusky,  RECEPTY

Čokoládový dort s malinami a borůvkami

Jedná z věcí, kterých se nikdy dost nenabažíme, jsou čokoládové dorty. Tenhle využívá můj oblíbený mekkoučký korpus a stejně oblíbený čokoládoý krém, obojí šetří s použitím cukru a krém obsahuje kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Poslední roky se držím toho, že i na vlastní narozeniny si peču dort, ačkoliv to zní divně, je to takový milý (a čokoládový) zvyk, na který se vždycky těším stejně jako na pečení vánočního cukroví.

 

Čokoládový dort s malinami a borůvkami

(forma 24 cm)

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 160g třtinového cukru
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30g kakaa
  • 120g hladké špaldové mouky
  • 200g 70% čokolády
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového třtinového cukru
  • 80g tvarohu z vaničky
  • 150g mascarpone
  • maliny, borůvky

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, poté přidáme cukr a sníh vyšleháme do lesklé barvy. Poté zašleháme odložené žloutky a kypřící prášek. Následně po lžících zašleháme olivový olej. Nakonec přidáme kakao a špaldovou mouku a těsto naposledy prošleháme. Hotové testo vlijeme do dortové formy, u které jsme si dno vyložili pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 125 stupňů zhruba 40 minut, propečenost otestujeme špejlí. Korpus necháme vyhladnout, poté ho odřízneme od formy a přendáme na servírovací talíř. Na krém si nejdříve (ideálně den předem) svaříme čokoládu se smetanou a tuto směs necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Poté přidáme moučkový cukr a tvaroh a vyšleháme. Když je směs hladká, tak přišleháme mascarpone, není dobré to se šleháním přehánět, jinak se krém srazí. Krémem ozdobíme pomocí zdobícího sáčku s širší tryskou wilton korpus a vršek ozdobíme malinami a borůvkami.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *